Terveydenhuollon ammattilaisten parissa toteutettu tutkimus kertoo mielenkiintoista tietoa. Rokotussuoja vakavaa sairaalahoitoista koronatautia vastaan säilyi erinomaisena puoli vuotta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Suoja infektiota vastaan sen sijaan heikkeni. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus antaa tarpeellista tietoa työikäisen väestön saamasta rokotussuojasta. 

Terveydenhuollon ammattilaiset olivat joulukuussa 2020 ensimmäinen ryhmä, jota alettiin Suomessa rokottaa. Tämän vuoksi rokotesuojaa voidaan tutkia pidemmällä seuranta-ajalla tässä ryhmässä muuhun väestöön verrattuna.

Terveydenhuollon ammattilaisten ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli oli aluksi 3-4 viikkoa, mutta annosväliä muutettiin myöhemmin 12 viikkoon. 

Tutkitut rokotteet olivat mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax sekä AstraZenecan adenovirusvektorirokote Vaxzevria. Tutkimuksessa selvitettiin myös yhdistelmärokotesarjojen suojaa. 

Rokotteiden antamaa suojaa selvitettiin joulukuun 2020 ja lokakuun 2021 välillä 16-69-vuotiaiden rekisteröityneiden terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Tutkimuksessa oli mukana yli 400 000 henkilöä. Rokotesuojaa arvioitiin kolmen ja kuuden kuukauden jälkeen toisesta annoksesta. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Eri rokotteissa ei merkittäviä eroja

Tutkimuksessa havaittiin, että suojateho koronavirusinfektiota vastaan heikkeni 3-6 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suoja oli parhaimmillaan, eli noin 85 prosenttia, ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, mutta hiipui noin 65 prosenttiin seuraavien kolmen kuukauden aikana. Koronaviruksen vakavia tautimuotoja vastaan rokotteiden suojateho säilyi kahden rokoteannoksen jälkeen erinomaisena vähintään puolen vuoden ajan.

”Myös muissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu rokotesuojan heikentymistä lievää infektiota vastaan puolen vuoden aikana toisesta annoksesta. Meidän tutkimuksessamme ei eri valmisteiden rokotesarjojen välillä huomattu merkittäviä eroja ja heikkeneminen vaikutti olevan samaa suuruusluokkaa kaikilla rokotesarjoilla”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa ei analysoitu annosvälin vaikutusta rokotussuojaan, mutta THL:n asiantuntijat tutkivat tällä hetkellä aihetta. 

”Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa havaittiin pidemmän annosvälin antavan noin 5-10 prosenttia paremman suojan verrattuna lyhyempään”, Poukka jatkaa. 

THL jatkaa tutkimusta koronarokotteiden tehosta

THL seuraa koronarokotteiden suojaa jatkuvasti eri ryhmissä, kuten iäkkäissä, riskiryhmissä ja työikäisissä. Tutkitun tiedon avulla rokotusohjelmaa voidaan muokata.

”Tänä syksynä ja jatkossa keskitymme rokotesuojan seurannassa vakaviin tautitapauksiin, koska sairaalahoitojen ja kuolemien ehkäisy on kansallisesti erittäin tärkeää”, kertoo tilastotutkija Ulrike Baum