FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista Suomessa. On laskettu, että jopa yli 10 000 suomalaista sairastaa sitä, suurin osa tietämättään.

FH eli perinnöllinen korkea kolesteroli on hoidettavissa lääkityksellä ja elintavoilla. Todennäköisyyden tähän perinnölliseen tautiin voi selvittää verkossa tehtävällä testillä.

Korkea kolesteroli ei kaikissa tapauksissa johdu pelkästään elintavoista, vaan sen voi aiheuttaa myös perinnöllinen geenivirhe. Jos toisella vanhemmista on FH-tauti, on 50 prosentin mahdollisuus, että myös hänen lapsensa perii sairauden. Vähintään yhdellä ihmisellä 500:sta on tautia aiheuttava geenivirhe.

FH-taudin aiheuttama kolesterolihäiriö on elinikäinen ja vaikea-asteinen, ja aiheuttaa suurella todennäköisyydellä varhaisen valtimotaudin. Se on ajoissa todettaessa kuitenkin hoidettavissa.

FH-taudissa veren LDL-kolesteroliarvo kohoaa heti syntymän jälkeen. Se kymmenkertaistaa riskin sydän- ja verisuonisairauksien (esimerkiksi sydäninfarktin) kehittymiseen jo varhaisessa elämänvaiheessa. Ilman hoitoa puolet FH-miehistä sairastuu sydän- tai verisuonisairauteen viiteenkymmeneen ikävuoteen mennessä, naiset noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Varhainen diagnoosi ja oikea hoito ovat ratkaisevia, jotta FH-tautia sairastava henkilö eläisi pitkään ilman sydän- ja verisuonisairautta.

Oletko sinä yksi heistä? Testaa riskisi.

Nopea tapa selvittää FH-taudin todennäköisyys omalla kohdallaan on tehdä testi, jonne pääsee tästä linkistä.