Suomessa vältettäisiin yli 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden sisällä, jos suomalaiset olisivat kokonaan lopettaneet tupakoinnin 2016.

Pohjoismaiset tutkijat laskivat eri syöpätyyppien vähenemistä erilaisin tupakoinnin vähentämisen ja lopettamisen skenaarioin. Tupakan merkitys syöpätaakalle on suuri.

Kaikki tietävät, että tupakointi aiheuttaa syöpää. Vuonna 2016 noin 15 prosenttia suomalaisista poltti päivittäin.

-Ei ole tietenkään realistista ajatella, että yhtäkkiä kaikki lopettaisivat tupakoinnin. Mutta tutkimuksestamme näkee, miten paljon potentiaalia meillä yhä on syövänehkäisyssä, kertoo yhteispohjoismaista tutkimusta johtanut apulaisprofessori Therese M. L. Andersson Tukholman Karoliinisesta instituutista.

-Tuhansia syöpiä voitaisiin ehkäistä, jos harvemmat ihmiset tupakoisivat. Siksi Suomessa on tärkeää jatkaa systemaattista tupakkapolitiikkaa: tupakkaveronkorotuksia, tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoa sekä tupakoinnin lopettamisen tukea, toteaa puolestaan Suomea tutkimusryhmässä edustanut professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä.

Määrällisesti eniten vähenisivät keuhkosyövät, joita Suomessa jäisi sairastamatta noin 44 000. Prosentuaalisesti suurin estettävissä oleva osuus olisi kurkunpään syövät.

35 000 syöpää voidaan ehkäistä

Tutkimuksessa laskettiin myös mitä tapahtuu, jos suomalaisten tupakoijien määrä vähenee niin, että vuonna 2030 vain viisi prosenttia polttaa ja sen jälkeen tupakointi vielä vähenee kahteen prosenttiin vuonna 2040. Tämä estäisi 35 000 syöpätapausta vuoteen 2045 mennessä.

Tämä olisi Syöpäjärjestöjen tavoitteiden mukainen tulevaisuus: tupakoitsijoita on alle viisi prosenttia, eivätkä nuoret enää polta, nuuskaa tai käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.

Pohjoismaisella tasolla skenaariossa, jossa tupakointi olisi lopetettu 2016, kyettäisiin ehkäisemään 430 000 syöpää 2,2 miljoonasta seuraavan 30 vuoden aikana. Suurin ehkäistävissä oleva syöpämäärä on Tanskassa.

Tutkijat ovat myös tarkastelleet tupakoinnin vähentämisessä tehokkaaksi osoittautuneita ehkäisykeinoja.  Näihin kuuluvat tupakan hinnankorotukset, tupakointikielto työpaikoilla ja muilla julkisilla paikoilla, mainontakielto, tuotemerkittömät pakkaukset sekä kampanjointi mediassa.

Jos kaikki nämä keinot saadaan käyttöön, syöpätapaukset vähenevät tutkimuksen mukaan 28 500 kappaleella vuoteen 2030 mennessä.

-Tiedämme, että tupakointi aiheuttaa syöpää. Suomessa tämä tieto on muuttunut toiminnaksi tehokkaammin kuin useimmissa muissa maissa, mutta paljon olisi vielä tehtävissä. Toivon että tämäkin tutkimus osaltaan saa päättäjät toimimaan ja Syöpäjärjestöjen tavoittelema Nikotiiniton Suomi on vuonna 2030 todellisuutta, Pukkala muistuttaa.

Ennuste 12 vuoden päähän

Uusien vuotuisten syöpätapausten määrä ylitti Suomessa 30 000:n rajan vuonna 2012. Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan vuonna 2030 todetaan yhteensä noin 43 000 uutta syöpää koko maassa, ja niistä arviolta 23 000 miehiltä ja 20 000 naisilta. Kaiken kaikkiaan miesten syöpätapausten määrä kasvaa 37 prosenttia vuoden 2013 tasoon verrattuna ja naisten 29 prosenttia.

Tupakointi lisää riskiä sairastua keuhko- suolisto-, rakko-, munuais- ja virtsateiden syöpiin sekä haima-, huuli-, suu-, kurkku-, nielu-, maha-, maksa-, ruokatorvi-, kohdunkaula-, munasarja- ja verisyöpiin (akuuttiin myelooiseen leukemiaan).