Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutulla Tuulalla, 33, on todettu syöpä.

Nainen kertoo kilpirauhassyövästään somessa.

-Tämä on tällainen kiltti syöpä. Näillä saatesanoilla lääkäri kertoi syyskuussa, että sairastan kilpirauhasen papillaarista karsinoomaa. Eli kilpirauhasen syöpää.
Ja onhan hän oikeassa; raskaita syöpähoitoja ei tarvita ja ennuste on loistava, Tuula kertoo.

Hän on julkaissut kuvia hoidon jälkeen.

Tuulan syöpä löydettiin täysin sattumalta.

-Oireita ei ollut oikeastaan ollenkaan, vaan hakeuduin lääkärin vastaanotolle aivan muun syyn vuoksi. Koin itse asiassa vointini tuolloin täysin terveeksi ja elämä hymyili monella saralla.

Tästä johtuen tieto syövästä tulikin Tuulalle melkoisena shokkina.

-Nyt, kun tietoa sairaudesta on itsellä enemmän, luotan siihen, että vaaraa ei ole, hoidot ovat parantavia ja pian elämä jatkuu normaalisti, Tuula kertoo seuraajilleen.

Mikä on kilpirauhassyöpä?

  • Vuosittain kilpirauhassyöpään sairastuu noin 500 suomalaista.
  • Kilpirauhasen syöpä on naisilla yleisempi kuin miehillä, naisilla kilpirauhassyövän tapausmäärä on noin kaksinkertainen miehiin verrattuna.
  • Kilpirauhassyövät ovat työikäisten sairauksia: yleisimpiin kilpirauhassyöpätyyppeihin sairastutaan 45–70-vuotiaana. Papillaarista kilpirauhassyöpää löydetään usein nuorilta naisilta.

Kilpirauhasen syövän hoitona on ollut perinteisesti kilpirauhasen poistoleikkaus ja sen jälkeinen radiojodihoito, joka tuhoaa jäljelle jääneen kilpirauhaskudoksen tai syöpäkudoksen. Leikkauksen jälkeen potilaat tarvitsevat kilpirauhashormonia eli tyroksiinia loppuelämänsä ajan.

Pienet yksittäiset kilpirauhassyövät ovat niin ”kilttejä”, että joskus niiden hoidoksi riittää pelkkä kilpirauhasen toisen lohkon poistaminen (lobektomia). Lisähoidoista saattaa tällöin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Pienissä, alle sentin kokoisissa kasvaimissa ei yleensä tarvita radiojodihoitoa.

Harvinaisen, nopeasti etenevän, huonosti erilaistuneen tai erilaistumattoman eli anaplastisen kilpirauhassyövän hoidossa tarvitaan leikkauksen jälkeen sädehoitoa ja solunsalpaajia.

Medullaarisessa kilpirauhassyövässä hoitona on kilpirauhasen leikkaus ja imusolmukkeiden poistoleikkaus, jos niissä on todettu etäpesäkkeitä. Radiojodia ei käytetä medullaarisen kilpirauhassyövän hoidossa, mutta joskus tarvitaan sädehoito kaulalle. Lähde: Syöpäjärjestöt