Energiaa kuluu nukkuessa luonnollisesti vähemmän kuin valveilla, mutta unella on suuri merkitys painonhallinnassa. Näin kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystiedon maisteri Hanna Partanen.

Hän on sitä mieltä, että pitämällä unet riittävinä voi painoa saada alas merkittävästi enemmän kuin huonosti nukkumalla. Mistä on kyse? Siitä, että uni vaikuttaa syömistä säätelevien leptiini- ja greliini-hormonien pitoisuuksiin. Leptiini on kylläisyyshormoni, greliini puolestaan aiheuttaa jatkuvaa pientä nälkää.

-Kun ei nuku oikein, heilahtelee hormonien tasapaino ja ihminen altistuu syömään liikaa. Toki myös pelkkä väsymys vaikuttaa syömiseen. Kun on väsynyt, tekee helpommin huonoja valintoja eikä jaksa tutkia pakkausselosteita. Nukkuminen on tärkeää sekä hormonien että jaksamisen kannalta, painottaa Partanen.

Partasen mukaan laihtuminen voi parhaimmillaan tehostua muutaman kuukauden aikana jopa useammalla kilolla, jos riittävään uneen ja sen laatuun kiinnitetään huomiota. Hän antaa esimerkin: miltä kuulostaisi viisi kiloa?