Uusi ja palkittu eturauhassyövän testi lupaa enemmän tarkkuutta ja vähemmän kärsimystä

0

Tukholman Karoliinisessa instituutissa on kehitetty uusi eturauhassyövän diagnostiikkamenetelmä. Stockholm3-testin avulla väärät eturauhassyöpäepäilyt voidaan minimoida ja toisaalta syöpäriski voidaan todeta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Nyt menetelmää testataan myös Suomessa. Mukana Karoliinisen instituutin kanssa tutkimusprojektissa nimeltä Fin3 on lääkärikeskus Mehiläinen.

Mistä on kyse?

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten tavallisin syöpä ja johtaa yli 800 kuolemantapaukseen vuosittain. Syöpäriskiä arvioidaan nykyisin verikokeesta tehtävän PSA-määrityksen avulla. PSA saattaa olla koholla myös ilman syöpää. Siksi monilta miehiltä otetaan eturauhasesta turhia koepaloja, jotka aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia. Joskus eturauhassyöpää hoidetaan myös turhaan. Toisaalta kaikkia syöpiä ei löydetä ajoissa PSA-kokeen avulla.

Nyt kaikenikäisillä miehillä on mahdollisuus osallistua Eturauhassyöpä Fin3 -tutkimukseen Mehiläisen näytteenottopisteissä pääkaupunkiseudulla, Kouvolassa, Lahdessa, Turussa ja Vaasassa. Tutkimus on maksuton ja siihen osallistutaan PSA-tutkimuksen yhteydessä. Laboratorioon voi mennä ilman lähetettä ja ajanvarausta.

Tutkimukseen voi osallistua tässä kuussa. Tavoitteena on kerätä noin 2 000 testinäytettä Suomesta. Eturauhastutkimus Fin3 on retrospektiivinen tutkimus. Se tarkoittaa, että annettua verinäytettä ei tutkita heti, vaan se säilytetään, kunnes tutkimuksen osallistuvien määrä on täysi. Näytteet hävitetään tutkimustulosten valmistuttua.

Palkittu testi

Tukholmassa tehdyssä tutkimuksessa Stockholm3-testin todettiin vähentävän vääriä syöpäepäilyjä ja samalla tunnistavan enemmän hoitoa vaativia syöpiä verrattuna nykyiseen kliiniseen käytäntöön. Tällä hetkellä syöpäriskin arvioimiseksi käytetään prostataspesifisen antigeenin (PSA) mittausta verestä. PSA-mittauksessa on kuitenkin todettu puutteita, joiden tuloksena syntyy paljon vääriä syöpäepäilyjä ja turhia lisätutkimuksia sekä hoitoja. Toisaalta hoitoa vaativia syöpiä saattaa jäädä myös huomaamatta.

Karoliinisen instituutin kehittämä Stockholm3-testi voitti merkittävän innovaatiopalkinnon European Institute of Innovation and Technologyn (EIT) Innovation Awardseissa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa – uusia tapauksia todetaan vuosittain lähes 5000.  Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristina Hotakaisen mukaan syöpädiagnostiikan menetelmiä on kehitettävä myös Suomessa, ja siksi testi haluttiin myös Suomeen. FIN3-tutkimusprojektin kautta Stockholm3-testistä saadaan kokemusta.

-Eturauhassyövän diagnostiikka perustuu yleensä koepaloihin, joiden ottaminen on potilaalle hyvin epämiellyttävä toimenpide ja sisältää myös riskejä. Stockholm3-testin myötä koepalojen määrän odotetaan laskevan jopa puoleen. Tämä vähentää inhimillistä kärsimystä ja laskee kustannuksia merkittävästi, Hotakainen arvioi.

Jaa

Kommentoi