HUSin Syöpäkeskuksesta tulee Suomen ensimmäinen sairaala, josta saa magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa syövän hoitoon. Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa muun muassa vatsan alueella aikaisempaa ”pienemmin marginaalein”. Sädehoito on turvallisempaa, koska terveiden kudosten sädetys vähenee.

Jatkossa HUSin syöpäpotilaille voidaan tarjota uusinta ja yksilöllistä magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa. Uusi laite asennetaan vuonna 2023 avattavaan Siltasairaalaan. Laitteen valmistaja on yhdysvaltalainen yritys Viewray. Sopimus laitteen ostosta allekirjoitettiin 29.9.

Hoidosta hyötyvät niin keuhko-, haima- ja maksasyöpäpotilaat sekä muutkin potilaat, jotka saavat sädehoitoa vatsan ja lantion alueen pieniin kasvaimiin.

”Tekniikka mahdollistaa ainutlaatuisen tavan antaa kohdennettua sädehoitoa entistä tarkemmin, koska magneettikuvaus näyttää pehmytosissa olevan kasvaimen tietokonetomografiakuvaa tarkemmin ja hoitotilanteessa näkyvät muutokset anatomiassa ja kasvainalueen liike voidaan ottaa huomioon jokaisella hoitokerralla”, sanoo ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen HUSin Syöpäkeskuksesta.

”Uudella laitteella voimme hoitaa monia sellaisia kasvaimia, joita Syöpäkeskuksessa ei ole aiemmin voinut sädehoidolla hoitaa. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa.”

Tarpeeton säteilyaltistus minimiin

Uusi laite mahdollistaa sen, että lääkärit pystyvät tekemään entistä tarkempia sädehoitosuunnitelmia potilaalle. Tekniikka yhdistää sekä magneettikuvausta että sädehoitoa.

”Näitä yhdistämällä lääkäreiden on mahdollista antaa sädehoitoa aiempaa tarkemmilla hoitomarginaaleilla ja välttää potilaan tarpeetonta säteilyaltistusta erityisen haavoittuvissa ja riskialttiissa elimissä”, sanoo Tenhunen.

Tarkempi säteilyannostus myös hoitokertojen määrän vähentämisen, koska kerralla voidaan antaa suurempi annos kohteeseen. Myös tervettä kudosta säästyy ja kriittiset alueet pystytään välttämään tarkemmin. Laitetta käytetään monenlaisten kiinteiden kasvainten hoitoon erityisesti vatsan ja lantion alueella.

HUSin Syöpäkeskus on Suomen suurin ja monipuolisin syövänhoidon keskus, joka hoitaa sädehoitopalveluja Uudenmaan alueella. Syöpäkeskus on myös tunnettu modernista tekniikastaan.