Syöpä herättää kysymyksiä. Nyt niihin on vastannut syöpään erikoistuneen suomalaissairaalan Docrateksen asiantuntijat. Asiantuntijoina on kuultu syöpätautien erikoislääkäri Timo Joensuuta ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaista.

Docrateksen asiantuntijoilta tulee selkeä vastaus siihen voitaisiinko oikeanlaisella ruokavaliolla ja liikunnalla ehkäistä syöpää. Jopa joka kolmas syöpä voitaisiin ehkäistä näin.

Myös alkoholinkäytöstä kannattaa pidättäytyä suuremmalti. Alkoholia kannattaa käyttää korkeintaan suositusten mukaisesti, eli kohtuudella, Joensuu ja Laatikainen toteavat.

Asiantuntijat puhuvat kokonaisuudesta. Se ratkaisee kaikessa.

-Sokerin ja valkoisen viljan runsas käyttö on yhteydessä kohtusyöpään ja mahdollisesti suolistosyöpäänkin. Yhteyttä kaikkiin syöpätyyppeihin ei kuitenkaan ole vielä tutkimuksissa havaittu. Toisaalta syöpäsolu saa tarvitsemansa elannon missä tahansa tilanteessa, eli myös silloin, kun lisättyä sokeria ei ole ruokavaliossa lainkaan, sillä kaikki tärkkelys – ruisleipäkin siis – nostaa verensokeria ja muuttuu aineenvaihdunnassa glukoosiksi. Syövän näkökulmasta sokeri yksin ei siis ole ongelma; kokonaisuus ratkaisee tässäkin.

Lisäaineet eivät niinkään ole syövän synnyssä vaarallisia. Suolaa, nitriittiä ja fosforia kannattaa sen sijaan vältellä.

Entä miten terveellisiä ovat uudet, valmisruokatyyppiset, kasvispohjaiset ruokavaihtoehdot kuten nyhtökaura, härkis jne?

-Ruoka-aineiden prosessointi, eli mekaaninen käsittely, ei ole niinkään ongelma, vaan se, mitä lisäaineita prosessoinnin aikana ruokaan lisätään. Suola, nitriitti ja fosfori ovat haitaksi, joten niitä sisältäviä ruoka-aineita kannattaa välttää. Nyhtökaura ei sinänsä sisällä lisäaineita. Härkiksessä niitä on jonkin verran. Pääasiassa määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että vaikka ne ovatkin valmisruokia, voi niitä huoletta syödä, Joensuu ja Laatikainen kertovat Docrateksen sivuilla.