Yhä useammin tehdään keisarileikkaus – miksi?

0

Suomessa oli viime vuonna runsaat 50 000 synnytystä. Keisarileikkauksia oli lähes 17 prosenttia, pian siis viidennes kaikista. Tämä on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 30 vuoden tilastoinnin aikana.

Nousu on kuitenkin ollut kohtuullisen hidasta, sillä osuus on ollut noin 16 prosenttia jo pitempään. Osuuden kasvu johtuu esimerkiksi suunniteltujen keisarileikkausten lievästä noususta.

Keisarileikkauksiin monia syitä

-Synnyttäjät ovat aiempaa vanhempia. Alle 25-vuotiailla synnyttäjillä sektioita on 12,4 prosenttia, mutta 35 vuotta täyttäneillä jo 22,5 prosenttia. Tämä selittää osittain keisarileikkausten osuuden kasvua, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä.

Myös äidin raskautta edeltävä ylipaino vaikuttaa keisarileikkauksen yleisyyteen.

Kun normaalipainoisilla keisarileikkausten osuus on 14 prosenttia, on se ylipainoisilla 19 prosenttia ja painoindeksin osoittaessa lihavuutta 24 prosenttia.

Suunnitelluista sektioista joka kolmannella synnyttäjällä on synnytyspelkodiagnoosi. Tämä osuus on kasvanut erityisesti viime vuosina, sillä kymmenen vuotta aiemmin osuus oli vain 15 prosenttia.

Keisarileikkausten osuus on noussut viime vuosikymmeninä kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa niiden osuus on yhä kansainvälisesti verrattuna varsin matala. Maailman terveysjärjestö WHO:n Eurooppaa koskevien tilastojen mukaan keisarileikkausten osuus on 20 prosenttia tai sen alle kaikissa Pohjoismaissa paitsi Tanskassa, Baltian maissa sekä Alankomaissa.

-Vaikka Suomen tilanne onkin hyvä, on keisarileikkausten osuus yli WHO:n vuonna 1985 antaman suosituksen. Suositus on 10-15 prosenttia, kertoo professori Mika Gissler.

 

Jaa

Kommentoi