Psykoosia sairastavilla on kohonnut sydän- ja verisuonisairauksien sekä ennenaikaisen kuolleisuuden riski. Lisäksi psykoosisairauksiin liittyy elimistön matala-asteinen tulehdustila, joka on sydän- ja verisuonisairauksien sekä kuolleisuuden riskitekijä.

”Tulehdustilan kehittymisestä ja sen syistä psykooseissa on kuitenkin vielä niukasti tutkimustietoa”, kertoo tutkija, psykiatrian erikoislääkäri Jaakko Keinänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Psychiatry Research -lehdessä juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin matala-asteisen tulehduksen kehittymistä ja sitä ennustavia tekijöitä henkilöillä, jotka sairastuivat ensimmäistä kertaa psykoosiin. Heitä seurattiin yhden vuoden ajan hoitokontaktin alusta.

Psykoosiin sairastuneilla todettiin jo hoidon alkaessa kohonneet kolesteroliarvot ja insuliiniresistenssi, mutta painossa ja vyötärönympäryksessä ei ollut eroa samanikäisiin verrokkihenkilöihin nähden. Ensimmäisen hoitovuoden aikana psykoosiin sairastuneilla todettiin kuitenkin huomattava vyötärönympäryksen ja painon kasvu, joka on tunnettu psykoosilääkityksen haittavaikutus.

Lisäksi psykoosiin sairastuneille kehittyi matala-asteinen tulehdustila, joka liittyi suurentuneeseen vyötärönympärykseen ja korostui erityisesti naisilla.

vedenpuhdistus