Luustoliiton asiantuntija vastaa kolmeen väittämään.

Väite: Riittävästä kalsiumin saannista huolehtiminen liittyy vain lapsuuteen ja nuoruuteen, ihmisen kasvuvaiheeseen.

Totuus: Elimistömme normaali toiminta tarvitsee kalsiumia päivittäin iästä riippumatta. Terveellä aikuisella kalsiumin tarve on 800 mg päivässä, kasvavalla nuorella kalsiumin tarve on hiukan suurempi, 900 mg päivässä. Luustomme on muodostunut pääosin kalsiumista ja se toimii tarvittaessa myös elimistön kalsiumvarastona. Mikäli emme saa ruuasta riittävästi kalsiumia elimistömme tarpeisiin, se varastaa sen luustosta. Tällöin on uhkana luuston haurastuminen.

Väite: Proteiinin saannin turvaaminen on tärkeää pääasiassa liikuntaa aktiivisesti harrastaville ja silloinkin lähinnä lihasten polttoaineena.

Totuus: Proteiini on tärkeää muun muassa lihasten toiminnan ja vastustuskyvyn kannalta, mutta se on myös luukudoksen rakennusmateriaalia. Proteiinin lisääminen ruokavalioon onnistuu helposti varmistamalla, että joka aterialla ja välipalalla on kasvis- tai eläinperäistä proteiinin lähdettä (raejuustoa, pähkinöitä, rahkaa, papuja jne). Kokonaisuutena suomalainen monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sisältää luonnostaan kaikkia luustoystävällisiä aineksia.

Väite: Vihannesten, marjojen ja hedelmien syönti on luuston kannalta merkityksetöntä.

Totuus: Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävän ruokavalion teho perustuu useisiin kasviksista saataviin vitamiineihin, kivennäisaineisiin ja muihin yhdisteisiin. Suositeltavaa on syödä monipuolisesti erilaisia ja erivärisiä kasviksia ja hedelmiä päivittäin viisi oman nyrkin kokoista annosta.

Osta nyt luustosi hyvinvointiin Hyvinvoinnin verkkokaupasta Piimax C Kalkki D – tilaa täältä!