Onko koronapandemia vaikuttanut potilasvahinkoihin?

Koronatilanne on aiheuttanut paljon työtä terveydenhuollossa. Potilasvahinkoasioihinkin sillä saattaa olla vaikutusta, toteaa potilasvahinkoasioihin keskittyneen lakitoimiston johtaja, varatuomari Joni Siikavirta.

– Jos tarpeelliset tutkimukset tai hoito todella ovat viivästyneet koronan takia, on kyse resurssipulasta, josta johtuvaa vahinkoa ei korvata potilasvakuutuksesta, Siikavirta kertoo.

Potilasvakuutus on vakuutus, joka korvaa terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneita henkilövahinkoja.

Suomessa potilasvakuutus on lakisääteinen vakuutus. Terveydenhuoltoa tai sairaanhoitotoimintaa harjoittavalla on oltava vakuutus potilasvahinkolaissa säädetyn vastuun varalle.

Korona ei kuitenkaan ole automaattinen peruste olla hoitamatta eikä sitä saa käyttää tekosyynä olla korvaamatta puutteellisesta hoidosta aiheutuneita potilasvahinkoja. Laissa tarkoitettua kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön ammattistandardia arvioidaan normaaliin tapaan. Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa hoidon tarpeen ja kiireellisyysasteen asianmukainen arviointi korostuu entisestään.

– Jos hoidon tarve tai kiireellisyysaste on arvioitu potilaan kohdalla virheellisesti ja julkisen puolen käytettävissä olevat resurssit on kohdennettu väärin, ja tästä virhearviosta on aiheutunut ylimääräistä henkilövahinkoa, tulee se korvata potilasvakuutuksesta, Siikavirta sanoo.

Potilasvakuutuskeskukselle on jo tullut joitakin koronaepidemiaan liittyviä vahinkoilmoituksia, esimerkiksi hoitoon pääsyn viiveisiin ja toimintayksiköissä saatuihin tartuntoihin liittyen. Näiden ilmoitusten määrä tulee todennäköisesti jatkossa lisääntymään.

– Jos potilas on saanut koronavirustartunnan asioidessaan potilaana terveydenhuollossa, saattaa kyse olla potilasvahinkolain mukaan korvattavasta infektiovahingosta. Korvattavuuden kannalta on merkitystä sillä, kuinka lievän tai vakavan sairauden takia potilas on tartunnan saadessaan ollut terveydenhuollossa ja kuinka vakavan taudin hän on koronaviruksen takia saanut. Jos syy potilaana oloon on ollut lievä ja koronaviruksen aiheuttama tauti vakava, tulisi vahinko katsoa potilasvakuutuksesta korvattavaksi, arvioi Siikavirta.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.

Klikkaa tästä jos haluat kaiken aina halvimpaan hintaan. Siis: kaiken, luit oikein. Hintaopas.fi

Taatusti maailman hauskimmat lahjaideat – kurkista heti Mulletoi.com