Hammaskivi on tärkeää poistaa, sillä se aiheuttaa pitkään ”jyllätessään” kroonisen ientulehduksen ja sitä kautta altistaa hampaan kiinnityskudossairaudelle eli parodontiitille. Hampaat alkavat heilua ja irtoavat itsestään.

Hammaskiveä (calculus) muodostuu, kun hampaan pinnalle saostuu mineraaleja. Eloperäinen aines on suun mikrobeista peräisin, ja hammaskivi onkin tavallaan kivettynyttä plakkia.

Hammaskivi tulee siis poistaa, mutta kivaa se ei potilaalle itselleen useinkaan ole. Kun hammaskiveä raavitaan mekaanisesti instrumentilla hampaiden pinnoilta, se aiheuttaa monille kipua.

Hammaskiveä voidaan poistaa myös ultraäänilaitteella, mutta moni kokee sen vielä kamalammaksi tavaksi. Monia toimenpide vihloo.

Juha käväisi poistattamassa hammaskiveä ja vinkkaa lukijoillemme kikasta, jota monikaan ei tunnu hoksaavan käyttää.

-Ota sinne alle pari särkylääketablettia. Itse teen niin aina. Kun minulla on aika kello kolmelta, niin nappaan pari pilleriä etukäteen yhdeltä. Ei siitä haittaakaan ole. Näin vähentyvät kiputuntemukset aivan selkeästi, Juha vinkkaa.

Hän ei ollut kuullut kipugeelistä, mutta luki siitä hiljattain netistä.

-Pyysin tällä kertaa laittamaan sellaista puuduttavaa kipugeeliä. Sekin auttoi paljon. Yleensä tätä geeliä kuulemma laitetaan yläpuolelle ja eteen. Siinä on eniten hermotusta, ja siitä hammaskiven poistaminen tuntuu ikävimmältä.