Huomio hampaisiin: Joka kolmas meistä unohtaa pestä hampaat!

0

Säännöllinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on suun ja muunkin terveyden ylläpidossa tärkeää. IROResearchin tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista pesee hampaitaan kuitenkin vain kerran päivässä tai jopa harvemmin.

Miksi pitää harjata usein?

-Harjaamalla puhdistetaan hampaiden pinnat plakista eli bakteerimassasta, joka voi aiheuttaa ongelmia suun terveydelle. Huono suun terveydestä huolehtiminen voi aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta, parodontiittia, kertoo vastaava hammaslääkäri Johanna Rouhiainen Mehiläisestä.

Ikenissä ja hampaissa olevat tulehdukset vaikuttavat myös yleisterveyteen ja voivat vaikuttaa heikentävästi kroonisiin sairauksiin.

Entä lankaus ja tikutus?

-Hammasvälit tulisi suosituksen mukaan puhdistaa myös ainakin kerran päivässä esimerkiksi hammaslangalla, hammasväliharjalla tai silikonitikuilla. Tutkimuksen mukaan hammaslankaan tarttuu päivittäin tai aina hampaiden harjauksen yhteydessä vain 20 prosenttia suomalaisista.

-Hammasvälien puhdistaminen on tärkeää, sillä hammasharja ei puhdista hampaiden välejä. Sähköhammasharja tekee tämän hieman tavallista harjaa paremmin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi hyvin, painottaa Rouhiainen.

Myös ruokailutottumukset vaikuttavat hampaiden terveyteen. Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen kannattaa, sillä hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäyksessä kariesbakteerit käyttävät hyväkseen ruuan tai juoman sokereja ja muodostavat happoja, jotka tekevät hampaaseen reikiä.

-Makeat ja happamat juomat on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä ja suosia janojuomana vettä. Ksylitolituotteita kannattaa nauttia aterioiden jälkeen, vinkkaa Rouhiainen.

Lopuksi Rouhiainen muistuttaa säännöllisen hammastarkastuksen merkityksestä. Kun mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa, on hoito helpompaa ja myös edullisempaa. Pitkittyessään hoito usein mutkistuu.

-Suun tulehdukset ja reiät voivat olla suussa hyvinkin pitkään ilman oireita tai niin, että ne näkyvät ainoastaan röntgenkuvissa. Oma hammaslääkäri, jolla käy säännöllisesti, osaa parhaiten määrittää henkilökohtaisen tarkastusvälin sekä tarvittavat tutkimukset ja hoitotoimenpiteet.

* IROResearchin Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ajalla 30.8. – 8.9.2017.

Jaa

Kommentoi