Kaupallinen yhteistyö: Cura of Sweden
Lähes 1,7 miljoonaa suomalaista kärsii huonosta unesta, ja sadattuhannet hoitavat unihäiriöitään lääkkeillä. Suomessa tutkitaan parhaillaan painopeittoja, joita on käytetty naapurimaa Ruotsissa terveydenhuollon apuna jo 15 vuotta. Viime jouluna painopeitto oli Ruotsin myydyin tuote, ja suosio on kasvamassa myös Suomessa.

Yli 3 miljoonaa ruotsalaista ja lähes 1,7 miljoonaa suomalaista kärsivät huonosta unesta. Tälle valtavalle joukolle ei ole itsestäänselvyys herätä pirteänä ja levänneenä. 

Syitä on monia: yleinen ahdistuneisuus ja stressi jokapäiväisessä elämässä johtaa usein tahattomaan heräämiseen yöllä. Tämä johtaa huonolaatuiseen uneen, joka heikentää elämänlaatua voimakkaasti. Noin miljoona ruotsalaista ja sadattuhannet suomalaiset hoitavat unihäiriöitään lääkkeillä.

Koronan tuoma lisästressi on vain pahentanut tilannetta. Tutkimusten mukaan unen laatu, poikkeukselliset työolosuhteet ja työhön liittyvien asioiden miettiminen ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. 

Neurologian erikoislääkäri: Painopeitosta tutkitusti apua uneen

Professori Markku Partinen on neurologian erikoislääkäri ja erikoistunut unilääketieteeseen. Partinen on toiminut muun muassa Maailman Unilääketieteen Yhdistyksen (WASM) presidenttinä, ja hän johtaa myös kansainvälisesti arvostetuinta uniklinikkaa Suomessa. 

– Tutkimukset osoittavat, että painopeitto on useissa tapauksissa auttanut uniongelmista kärsivää henkilöä. Ruotsissa painopeittoja on käytetty 15 vuotta terveydenhuollossa muun muassa ylivilkkaille lapsille ja muistisairaille. Olemme myös Suomessa aloittamassa kliinistä tutkimusta painopeiton vaikutuksista ja odotamme mielenkiinnolla tuloksia uniterveyden kohentumisesta. Painopeiton käyttö on lupaava ja vaaraton metodi paremman unen saavuttamiseksi, ja haluamme tutkia sitä vielä enemmän, Partinen toteaa.

Ruotsalaistutkimusten mukaan kosketushormoni oksitosiinia erittyy enemmän DPTS:n (deep pressure touch simulation) ansiosta. Paino keholla unen aikana rentouttaa, rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan. Silloin ihminen nukahtaa nopeammin, nukkuu pidempään ja herää harvemmin. Myös 90 prosenttia henkilöistä, jotka nukkuvat omasta mielestään hyvin, kokevat painopeiton parantavan unenlaatua, ja 96 prosenttia käyttäjistä suosittelee painopeittoja.

Vaikutukset näkyvät myös myyntiluvuissa. Esimerkiksi vuonna 2018 perustettu Cura of Sweden myi Ruotsissa yli 300 000 painopeittoa puolessatoista vuodessa, ja viime vuonna painopeitto oli Ruotsissa joulun ostetuin tuote. 

Painopeitto auttanut Jari Litmasta nukkumaan paremmin

Jalkapallolegenda Jari Litmanen jos kuka tietää, mikä on unen merkitys hyvinvoinnille. Hän sai pari kuukautta sitten kokeiltavakseen painopeiton. Litmanen vakuuttui peiton vaikutuksesta uneen niin paljon, että on aloittanut Cura of Swedenin kanssa yhteistyön Suomessa, Virossa ja Hollannissa. Miehelle on tärkeää, että hän pystyy seisomaan edustamansa tuotteen takana.

– Rehellisesti sanottuna en olisi uskonut, että peitolla voisi olla näin suuri merkitys uneeni. Painopeitto on auttanut minua nukkumaan paremmin, ja haluan auttaa muita kokemaan saman. Tiedän, kuinka tärkeää uni on ihmisen hyvinvoinnille, Litmanen kertoo. 

Ruotsissa painopeittokokeilu vakuutti NHL-legenda Börje Salmingin sekä entisen huippu-uimarin, seitsenkertaisen maailmanennätysnaisen Emma Igelströmin. Norjassa Cura of Sweden tekee yhteistyötä Marit Bjørgenin kanssa, joka on kahdeksalla olympiavoitollaan ja 18 maailmanmestaruudellaan kaikkien aikojen menestynein maastohiihtäjä. Bjørgen on myös mitalien määrällä mitaten talviolympiahistorian menestynein urheilija. 

– Cura of Sweden panostaa tutkimukseen, ja Suomessa yritys tekee yhteistyötä unitutkija, professori Partisen kanssa. Tällaiset asiat ovat minulle merkityksellisiä ja haluan olla mukana tässä uudessa ja mielenkiintoisessa jutussa, Litmanen jatkaa.