Syksy vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Jotkut puhkuvat energiaa ja ovat valmiita vastaanottamaan haasteet ja tunnelmalliset, pimenevät illat.

Jotkut tuntevat haikeutta ja apeutta, eikä kivan kesän jälkeen oikein jaksaisi mitään. Ilmatkin ovat mitä ovat.

On täysin normaalia tuntea itsensä alakuloiseksi tai apaattiseksi vuodenaikojen vaihtuessa. On kuitenkin keinoja, joilla voit yrittää parantaa mielialaasi ja piristää itseäsi syksyisin. Tässä muutamia vinkkejä. Ne sinulle laati life coach Timo Palonen.

  1. Liiku ulkona: Syksyllä ulkona liikkuminen voi olla erityisen virkistävää, kun ilma on raikas ja lehdet vaihtavat värejä. Kävelylenkit luonnossa voivat auttaa kohottamaan mielialaa.
  2. Valoa ja valoisuutta: Koska päivät lyhenevät syksyllä, on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi valoa. Vietä aikaa valoisissa tiloissa ja harkitse mahdollisesti valoterapialampun käyttöä, jos kaamosmasennus vaivaa sinua.
  3. Sosiaalinen kanssakäyminen: Vietä aikaa perheen, ystävien tai muiden läheisten seurassa. Sosiaalinen kanssakäyminen voi auttaa lievittämään yksinäisyyttä ja tuoda iloa elämään. Lähde, nouse, liiku. Kotiin ei kannata jäädä murjottamaan!
  4. Harrastukset ja mielenkiinnon kohteet: Pane aikaa ja energiaa niihin asioihin, jotka tuovat sinulle iloa ja mielihyvää. Se voi olla harrastus, taide, musiikki tai mikä tahansa muu, mikä saa sinut innostumaan.
  5. Rentoudu ja huolehdi itsestäsi: Ota aikaa itsellesi rentoutuaksesi ja huolehtiaksesi hyvinvoinnistasi. Voit esimerkiksi kokeilla meditaatiota, joogaa tai muita rentoutumistekniikoita. Entä jokin uusi juttu? Mistä olet haaveillut?
  6. Ruokavalio ja liikunta: Syö terveellistä ja monipuolista ruokaa, joka tukee kehon ja mielen hyvinvointia. Lisäksi liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka voivat auttaa kohottamaan mielialaa. Älä mussuta suklaata, vaan valmista vaikka itse joitakin herkkuja.
  7. Käsittele tunteita: Jos syksy aiheuttaa sinulle alakuloisuutta tai muita negatiivisia tunteita, on tärkeää tunnistaa ne ja käsitellä niitä. Voit keskustella tunteistasi luotettavien ystävien, perheenjäsenten tai ammattiauttajan kanssa. On myös nettiryhmiä, joista saat vertaisapua.
  8. Suunnittele ja luo tavoitteita: Aseta itsellesi pieniä tavoitteita ja suunnittele mieluisia aktiviteetteja, jotka voivat antaa päiville merkitystä ja innostusta. Kun on jotain mitä odottaa, elämä on paljon kivempaa.

Jos tunnet olosi jatkuvasti alakuloiseksi tai masentuneeksi ja se vaikeuttaa päivittäistä toimintakykyäsi, on tärkeää hakea apua ammattilaiselta, kuten terapeutilta tai lääkäriltä. He voivat tarjota tukea ja tarvittaessa ohjata sinut sopivien hoitokeinojen pariin. Muista, että apua on saatavilla, ja sinun ei tarvitse kohdata näitä tunteita yksin.