Hajusteita kannattaa käyttää maltillisesti ja tupakka on hyvä tumpata reilusti ennen liikennevälineeseen nousua.

-Harva tulee ajatelleeksi, että aamun haju- tai partavedet tuoksuvat melko voimakkaasti ja voivat esimerkiksi julkisessa liikennevälineessä aiheuttaa tuoksuherkälle heti aamutuimaan päänsäryn tai pahan olon, sanoo viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Julkinen liikenne on Allergia-, iho- ja astmaliiton tekemän tutkimuksen mukaan yksi yleisimmistä paikoista, joissa tuoksuherkät saavat oireita. Suomessa on puoli miljoonaa vahvasti tuoksuherkkää, joku heistä voi istua vieressäsi junassa tai bussissa.

-Oireita tuoksuista saa lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Tuoksuherkkien oireet ovat todellisia ja vaikuttavat merkittävästi moniin valintoihin. Tuoksuherkkien tulisi voida kaikkien muiden tavoin liikkua julkisissa liikennevälineissä ilman oireita laukaisevia tekijöitä, Niki Alanko tähdentää.

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia fyysisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille. Myös tupakan haju tai voimakas hien haju voivat laukaista haju- ja partavesien ohella oireita.

Juhan tarina

Juha on viisikymppinen mies, joka käy mielellään uimassa. Hänen on pitänyt puuttua lukuisia kertoja siihen, että haisulit aiheuttavat hänelle pahaa oloa.

-Yleensä he ovat keski-ikäisiä naisia, jotka eivät käy suihkussa ja saunassa ennen uima-altaaseen tuloa. He tuoksuvat parfyymiltä. Usein tulee oikein pilvi vastaan kun naiset uivat altaassa, Juha harmittelee.

Juha on tuoksuherkkä.

-En tiennyt sitä ennen kuin viime aikoina asia on alkanut tulla mieleen – juuri näiden kokemusten vuoksi. Alkaa yrjöttää, kun ihmiset käyttävät aineita niin paljon. Pää tulee kipeäksi. Se että altaaseen mennessä kielletään hajusteiden käyttö on erittäin selvä viesti, ja tämä on erityisen tuomittavaa käytöstä näiltä naisilta. Minua ei niinkään haittaa jos ulkona tuoksutaan, siitähän pääsee pois ja kauemmaksi, Juha toteaa.

Myös hienhaju on pahasta.

-Siihen taas syyllistyvät monet miehet. Molempi pahempi.