Superruuaksi kutsutaan sellaista ruokaa, joka on ravinnetiheää ja sitä pidetään terveyttä ja hyvinvointia edistävänä. Lähdetään pikakurssille aiheen pariin – tässä vinkit kokeilijalle.

Superfood-sana sinänsä on vain markkinointitermi. Se ei tarkoita esimerkiksi tieteen keinoin rajattua ryhmää ruokia, vaan sillä viitataan yleensä villinä kasvavaan tai luonnonmukaisesti viljeltyyn ruokaan, jolla on historiallisten hyötykäsitysten lisäksi korkea ja monipuolinen ravinteellinen profiili. Superruoka siis sisältää hyvin suuria määriä kehon toiminnalle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä erilaisia kasviravinteita.

Kokeile esimerkiksi näitä

Stressi ja väsymys

Energiavaje tekee arjesta haastavaa. Superruualla ongelmaan voi vastata esimerkiksi lisäämällä ruokavalioon maca-jauhetta. Macan sisältämät kasvisterolit, vitamiinit ja mineraalit auttavat elimistöä sopeutumaan ulkoisiin stressitekijöihin ja antavat kaivattua lisäenergiaa. Tätä Perun Andeilla monen kilometrin korkeudessa kasvavaa, naurista muistuttavaa kasvia on kutsuttu pitkään adaptogeeniksi sen tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi.

Suolisto- ja vatsavaivat

Superruuaksi tituleerattua pakuria on käytetty vuosisatojen ajan vatsaa rauhoittamaan. Pakuri on sienen puuhun aiheuttama kasvannainen, jota voi nauttia esimerkiksi teenä ruuansulatusta avittamaan. Antioksidanttipitoisen pakurin hyödyt elimistölle eivät kuitenkaan rajoitu vain ruuansulatukseen.

Iho-ongelmat

Iho-ongelmiin apua etsittäessä suklaa ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Raakasuklaan antioksidantit kuitenkin edistävät ihon verenkiertoa ja voivat jopa korjata auringon aiheuttamia vaurioita. Herkkäihoinen voi löytää superruuista avun myös ulkoisessa käytössä vaihtamalla perusvoiteet kookosöljyyn. Kookosöljy toimii myös deodoranttina.

Kuvassa pakurikääpä