Vaikka kesällä ei helle ole hellinyt, grilli on pysynyt kuumana ja juomat kylminä. Nyt on korkea aika palauttaa mieleen hyvät elintavat. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksa toipuu, jos vahingot eivät ole vielä liian vakavia.

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista, ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä. Jos maksa voi jo huonosti, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen, maksasolujen turpoamista ja paikallisia kuolioon menneitä alueita.

-Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon ja pahimmillaan maksakirroosiin. Naisen maksa kestää alkoholia miehen maksaa huonommin, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Vaarallisinta?

Kesällä maistuvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat varsinaisia kaloripommeja. Terveydelle haitallisin yhdistelmä on ylipaino ja alkoholi.

-Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole, Eloranta jatkaa.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Syksyllä päälle jäävä tissuttelu on myös pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Merkittävin rasvamaksan aiheuttaja on kuitenkin ylipaino. Vain kolmasosa sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua.

ILMOITUS
Mies, mitä Virtasella ei ole, sitä et tarvitse. Autot, työkoneet ja paljon muuta!


I
LMOITUS

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksalla on uskomaton kyky toipua saamistaan kolhuista. Nyt on aika tarttua itsestään niskasta kiinni. Hallittu laihdutus on rasvamaksan parasta hoitoa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee lopettamalla alkoholin käytön. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

-Nyt kaikki marjaan. Samalla pakkasen saa täytettyä talven varalle ja välttyy A-hepatiitilta eli tarttuvalta maksatulehdukselta, jonka voi saada ulkomaisista pakastemarjoista, Eloranta lopettaa.

Näin pidät huolta maksastasi

– Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
– Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
– Varo virushepatiittia.
– Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
– Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
– Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.