Professori Neuvolapäivillä: Masennus ja sydänsairaudet virittyvät jo kohdussa

0

Merkittävä osa ihmisen kehityksen rakennuspalikoista syntyy kohdussa.

Masennus ja ylipaino nostavat keskosuuden ja pienipainoisuuden vaaran yli puolitoistakertaiseksi ja lisäävät jälkikasvun alttiutta kehitysviivästymille, masennukselle, ylipainolle ja sydänsairauksille. Raskausaikana masentuneiden äitien tyttärien todennäköisyys kokea masennusta omassa raskaudessaan on lähes kolminkertainen.

Ihmisen kasvuvauhti ja elinten kehitys ovat kohdussa ylivoimaisesti nopeimmillaan verrattuna muihin elämänvaiheisiin.

-Ihminen on silloin herkimmillään ympäristön vaikutuksille. Väitänkin, että aika kohdussa on ihmisen kehityksen tärkein vaihe, toteaa Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Katri Räikkönen.

-Melkein kaikkien kansantautien riskit istutetaan meihin jo kohdussa. Sukupolvien yli ulottuva noidankehä on erityisen huolestuttava, Räikkönen painottaa.

Tutkimustietoa tästä sikiöaikaiseksi ohjelmoitumiseksi -nimetystä ilmiöstä on kertynyt jo yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Folkhälsanin yhteistyönä toteuttamat tutkimukset ovat olleet avainasemassa tämän tiedon kartuttamisessa.

Joka viides on masentunut raskauden aikana

Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen kokee olevansa masentunut. Merkittävästä ylipainosta kärsiviä on lähes yhtä monta. Kyse on tekijöistä, joihin olisi mahdollista puuttua.

Äidin ja sikiön terveyttä uhkaavien haittojen torjumisessa korostuvat mahdollisimman varhainen tunnistaminen sekä tuki, apu ja hoito.

-Neuvolajärjestelmä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ennaltaehkäistä ongelmia ja puuttua niihin varhain. Terveydenhoitajamme ovat ammattitaitoisia, ja heillä on rohkeutta edistää monipuolisesti äitien raskausaikaista hyvinvointia. Meidän on vain tarjottava tietoa, koulutusta ja tutkimusnäyttöön pohjaavia helppokäyttöisiä ja helposti saatavilla olevia työkaluja, jotta työtä raskausaikaisen hyvinvoinnin edistämiseksi voidaan neuvoloissa tehdä entistä monipuolisemmin, toteaa puolestaan THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen.

Neuvolapäivillä on esillä useita eri aiheita, ja yhtenä niistä kuultiin akatemiaprofessori Katri Räikkösen esitys Masennus ja sydänsairaudet virittyvät jo kohdussa. 

Reiman uudet tarjoukset vai Babyshopin edulliset hinnat? 

Jaa

Kommentoi