Hyaluronihapon poisto on nykyään varsin yleinen toimenpide, joka on seurausta siitä, että hyaluronihappohoidot ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosien aikana.

Julkisuudenhenkilöistä esimerkiksi Sofia Belórf on kertonut poistattaneensa täytteitä. Hiljattain urheilija Jade Nyström etsiskeli sosiaalisessa mediassa hyvää huulitäytteiden poistajaa.

Täyteaineen poisto voi olla aiheellinen, jos täyteaine on pistetty väärään ihon kerrokseen ja se aiheuttaa näin ollen ylimääräistä nesteen kertymistä turvottaen kudoksia. Täyteaine voi tällöin ikään kuin kuultaa ihon läpi.

Myös liiallinen hyaluronihapon käyttö voi aiheuttaa ei-toivotun lopputuloksen, jolloin poisto on aiheellinen. Lisäksi verisuonitukoksen vaara on aina olemassa hyaluronihappoja pistettäessä. Jos verisuonitukos aiheutuisi injektion jälkeen, on poistohoito suoritettava välittömästi. 

Miten poistaminen tapahtuu?

Kysyimme asiasta yhdeltä Suomen johtavista esteettisistä klinikoista, jolla on toimipisteitä ympäri Suomen, Medical Clinic Luxilta.

-Hyaluronihapon poisto tapahtuu sulattamalla se hyaluronidaasientsyymillä, jota on valmistenimellä Hylase. Tämä on erityislupavalmiste, joten hoidon suorittaa aina lääkäri. Lupa valmisteen käyttöön haetaan Fimealta (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus), kertoo klinikan vastuusairaanhoitaja Susanna Hanhineva.

Hyaluronidaasihoito voidaan joutua uusimaan useamman kerran hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Yksi hyaluronidaasientsyymihoito sulattaa kerrallaan noin 1 – 1.5 millilitraa hyaluronihappoa. Hyaluronidaasi toimii vain hyaluronihaposta koostuvien täyteaineiden sulattamiseen. 

Hylase-hoidon seurauksena hyaluronihappo liukenee ja sulaa varsin nopeasti pois.

-Myös vanhemman hyaluronihapon sulattaminen onnistuu yleensä. Koska hyaluronidaasin sulattava vaikutus on muutaman vuorokauden ja hoito aiheuttaa tavallisesti kudokseen selkeää turvotusta, uusi täyteainehoito voidaan suorittaa aikaisintaan kahden viikon päästä poistohoidosta. Samoin Hylase-hoidon uusiminen kannattaa tehdä aikaisintaan kahden viikon päästä ensimmäisestä, toteaa klinikan lääkärinä toimiva erikoislääkäri Henna Peltonen.

Hanhineva ja Peltonen tähdentävät, että Hylase-hoitoa ennen on tärkeää tehdä allergiatesti, koska siihen liittyy riski allergisesta reaktiosta. Hyaluronidaasihoito edellyttääkin ensihoitovalmiutta.