Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on hyvin tavallinen vaiva. Haiseva hengitys voi olla erittäin kiusallista ja haitata jokapäiväistä kanssakäymistä. Mikä avuksi?

Pahanhajuinen hengitys on lähes yhdeksänkymmentäprosenttisella todennäköisyydellä peräisin suusta.

Suussa elävät bakteerit muodostavat epämiellyttäviltä haisevia rikkiyhdisteitä. Kun suuhygienia on huono ja syljen huuhteleva vaikutus puutteellinen, bakteerimäärät kasvavat ja hengitys voi haista.

Halitoosia esiintyy usein aamulla, koska syljeneritys on vähäisempää yön aikana. Kuiva suu sekä niukka syljeneritys hankaloittavat myös suun bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden huuhtoutumista. Lisäksi nälkä, pitkä syömättömyys ja juomattomuus, tietyt ruuat sekä juomat ja tupakointi voivat olla syitä pahanhajuiseen hengitykseen.

Suun tulehdukset, kuten reikiintyneet hampaat, ientulehdukset ja parodontiitti, märkäpaiseet sekä viisaudenhampaisiin liittyvät tulehdukset ovat myös hyvin yleisiä halitoosin aiheuttajia. Plakki ja ruuantähteet kerääntyvät vaikeasti puhdistettaviin hammasväleihin, epätasaisiin paikka-ainepintoihin sekä suussa huonosti istuviin proteeseihin aiheuttaen hajuhaittoja. Myös kielen pinnalle kerääntyvä kate on yksi yleisimpiä syitä haisevaan hengitykseen.

Joskus pahanhajuinen hengitys voi johtua kuitenkin muista syistä. Nielun, poskiontelon ja nenäkäytävien tulehdukset, kuume sekä syöpätaudit voivat aiheuttaa hengityksen haisemista. Myös moniin yleissairauksiin kuten sokeritautiin, mahahaavaan, maksasairauteen, keuhkosairauteen ja munuaisten vajaatoimintaan voi liittyä haisevaa hengitystä. Lisäksi monet lääkeaineet aiheuttavat suun kuivumista ja näin ollen monesti myös halitoosia.

Mikä avuksi?

Hoidon lähtökohtana on pahanhajuisen hengityksen syyn selvittäminen. Huono suuhygienia on ylivoimaisesti tavallisin halitoosin aiheuttaja. Hoidon pääperiaatteena onkin vähentää hajua tuottavien bakteerien määrää.

Päivittäin huolellisesti tehty suun puhdistus on paras keino pahanhajuisen hengityksen hoitamiseksi ja välttämiseksi. Hampaat, hammasvälit, ikenet, proteesit sekä kielen kate on tärkeä puhdistaa joka päivä.

Tarvittaessa apuna voi käyttää erilaisia suunhoitotuotteita kuten suuvesiä. Jos hajun syynä on kuiva suu, voivat pastillit, purukumi sekä keinosylki helpottaa tilannetta. Suun tulehdukset tulee lisäksi hoidattaa säännöllisesti hammaslääkärissä.

Kuva ja lähde: Oral Hammaslääkärit