Kun rintasyöpä havaitaan aikaisessa vaiheessa, on hoitoennuste tänä päivänä erittäin hyvä.

Moni kuitenkin kieltää oireitaan pitkään. Terveystalon radiologi Marina Rosliakova kertoo, milloin ei kannata viivytellä tutkimuksiin hakeutumisessa ja miten rintoja tutkitaan.

Rintojen terveys on harvoin päällimmäisenä mielessä – ennen kuin jotain poikkeavaa ilmenee. Oman seurannan, diagnostiikan ja hoidon kehittymisen ansiosta suurin osa rintasyöpätapauksista löydetään alkuvaiheessa ja ennuste on nykyään erittäin hyvä.

Tunne rintasi

Rintojen säännöllinen tutkiminen itse on tärkeää ja edesauttaa rintasyövän varhaista toteamista: omien rintojen ja rintakudoksen tunteminen auttaa huomaamaan pienetkin muutokset. Rinnat tulisi tunnustella läpi mielellään kerran kuukaudessa.
 
– Tyypillisesti rintasyöpä on kova, aristamaton patti rinnassa. Kaikki pienetkin muutokset kannattaa kuitenkin tarkastuttaa lääkärillä, varsinkin, jos ne vaivaavat mieltä, Marina Rosliakova kommentoi.

Pidä silmällä ainakin seuraavia muutoksia rinnoissasi:

  • Kyhmyt
  • Verinen tai kirkas vuoto nännistä
  • Ihon tai nännin vetäytyminen
  • Nännin tai nännipihan haavaumat
  • Poikkeava paikallinen ja pitkäkestoinen kipu

Rintasyövän syntyyn voivat vaikuttaa nämä asiat

Rintasyövän syntyyn vaikuttavat monet tekijät ja yksittäisen rintasyöpätapauksen syytä on mahdotonta arvioida. Ikä on kaikkien syöpien riskitekijä ja rintasyövän yleistyminen liittyykin väestön ikääntymiseen.

– Alle 30-vuotiailla rintasyöpä on harvinainen, muttei tavaton. Esiintyvyys lisääntyy 45 ikävuoden jälkeen, jolloin rinnat olisi hyvä säännöllisesti oma-aloitteisesti tutkituttaa mammografialla. Kansallisia mammografiaseulontoja tehdään 50–69-vuotiaille naisille. On kuitenkin hyvä jatkaa mammografiatutkimuksia 2-3 vuoden välein 75-80 ikävuoteen saakka, Marina ohjeistaa.  

Muita yleisimpiä riskitekijöitä ovat muun muassa perinnöllisyys, synnyttämättömyys tai korkea ensisynnytysikä, merkittävä ylipaino, alkoholi, tupakointi, varhain nuoruudessa alkaneet kuukautiset ja pitkään jatkunut hormonikorvaushoito.

Suurin osa rinnan kyhmyistä on hyvälaatuisia

Miten rintasyöpäepäilyjä sitten tutkijaan ja mikä menetelmistä on paras? 

– Rintoja ja rintasyöpäepäilyjä voidaan tutkia useilla menetelmillä: mammografialla, tomosynteesillä, ultraäänellä, magneetilla ja neulanäytteellä. Käytetyin menetelmistä on mammografia.

Mikään tutkimus ei ole kaikkivoipa, vaan eri menetelmät täydentävät toisiaan. 

– Mammografian tukena hyödynnetään usein ultraäänitutkimusta ja neulanäytettä. Vastaavasti magneettikuvia tulkittaessa sitä edeltäneet mammografia- ja ultraäänitutkimukset ovat erittäin hyödyllisiä ja antavat radiologille arvokasta lisätietoa, Marina päättää.

Vielä muutaman päivän jopa 50 prosentin ALE Iittalassa – tästä kauppaan!