Kaikenlaisten hengitystieinfektioiden määrä alkaa yleensä lisääntyä syystalvella. Sekä tavallista nuhakuumetta että influenssaa havaitaan tavallisesti eniten loppu- ja alkuvuodesta. Myös koronaviruksen on ennakoitu noudattavan viruksille tyypillistä kausivaihtelua.  

Rekisteröityjen koronatartuntojen määrässä on ollut Suomessa maltillista kasvua syyskuun alusta lukien.

Viikolla 40 tapauksia kirjattiin noin 12 000, kun edellisellä viikolla lukema oli noin 10 000.

Vielä muutaman päivän jopa 50 prosentin ALE Iittalassa – tästä kauppaan!

Tartuntatautirekisteriin päätyvät vain laboratoriotestillä todetut koronatartunnat, joten kaikkiaan tartuntoja on luonnollisesti enemmän.

-Koronatartunnat todennäköisesti edelleen lisääntyvät, kun syksy etenee. Tärkeintä on, että jokainen ottaisi suositellut koronarokoteannokset. Rokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta, sanoo yksikönpäällikkö, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

-Kausivaihtelua koronan osalta nähtäneen myös tulevaisuudessa, kuten muidenkin hengitystieinfektioiden kohdalla, joten sikäli tilanne ei ole poikkeuksellinen. Tartuntojen määrä on noussut syksyllä myös muualla Euroopassa, Kiviranta jatkaa.

Tehohoidossa hyvin harva

Koronatartuntojen määrän lisääntyminen näkyy myös sairaalahoidon tarpeessa. Koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on hieman kasvanut lokakuussa.

Kaikkiaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastoilla koko maassa on näinä aikoina vajaa tuhat koronakirjattua potilasta. Heistä noin puolet on sairaalassa koronan takia. Muilla hoidon ensisijainen syy on jokin muu.

-Kannattaa katsoa eritoten erikoissairaanhoidon lukuja, sillä siellä hoidetaan vähänkään vakavammat koronatapaukset. Tällä hetkellä erikoissairaanhoidossa on noin 200 potilasta koronan takia. Tehohoidossa on muutama, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

THL suositteli syyskuun lopussa syystalveksi uutta koronan tehosterokotusta

  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Syystalven tehosterokote suositellaan otettavaksi samalla kertaa influenssarokotteen kanssa viimeistään joulukuussa.

Vielä muutaman päivän jopa 50 prosentin ALE Iittalassa – tästä kauppaan!