Fanit niin Suomessa kuin maailmalla ovat ottaneet surullisina ja järkyttyneinä vastaan laulaja Celine Dionin sosiaalisessa mediassa eilen kertoman uutiset. Dion kertoi, että valitettavasti hän joutuu perumaan Euroopan-kiertueensa. Itse asiassa koko Dionin tulevan uran päälle laskeutuu synkkä pilvi.

Syynä on hänen vakava ja harvinainen sairautensa.

54-vuotias maailmantähti kertoo olleensa aina faneilleen avoin, mutta hän ei ole ollut valmis kertomaan sairaudestaan ennen tätä päivää.

– Minulla on ollut terveyshuolia jo pidemmän aikaa. On ollut todella vaikeaa kohdata nämä haasteet ja puhua siitä, mitä olen joutunut käymään läpi, Dion kertoo videollaan.

Hän paljastaa saaneensa erittäin harvinaisen ja vakavan sairauden diagnoosin. Sen nimi on Stiff-person oireyhtymä. Suomeksi puhutaan jäykkyysoireyhtymästä.

Celine Dion sanoo, että hänen on vaikea kävellä ja laulaa. Artistin on vaikea pidättää kyyneliään puhuessaan faneilleen.

Mikä tauti?

Klassinen SPS on tyypillisesti oireiden alkuvaiheessa etenevä sairaus, johon liittyy tahdonalaisten liikkeiden hitaus, sekä asteeltaan vaihteleva lihasjäykkyys ja lihasten spasmioireet.

Taudinkuva tavanomaisesti tasoittuu ensimmäisten kuukausien jälkeen, ja tämän jälkeen oireistossa tapahtuu asteittaista etenemistä, pahenemisvaiheita saattaa esiintyä sairauden myöhemmässä vaiheessa.

Edenneessä tautimuodossa sairastuneet kehittävät tyypillisesti pysyvän lihasylijännityksen ja jäykkyyden. Lihasvoima yleensä säilyy, eikä sairauteen tyypillisesti liity tuntojärjestelmän poikkeavuuksia.

SPS:ssä on kuvattu useita komplikaatioita, jotka liittyvät sairauden tyypillisiin piirteisiin: lihasten ylijännitykseen, spasmeihin ja kramppioireisiin. Voimakkaiden oireiden aikana on kuvattu luiden murtumia ja nivelten paikaltaan menoa sekä kaatumisia. Kohtauksellisiin oireisiin saattaa kytkeytyä myös autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toiminnan häiriöitä, jotka voivat altistaa esimerkiksi hengitysvajaukselle sekä kohonneelle verenpaineelle ja sydäntykytykselle.