Viisikymppinen Outi sai kolmannen koronarokotteensa viime viikon torstaina. Saman viikon lauantaina hän heräsi ja ihmetteli kainalokipuaan.

Kun hän katsoi tarkemmin, ja kokeili, kainalo näytti olevan vahvasti turvoksissa ja aristi.

-Sellainen iso möhkylä. Luulin ensin, että se on rasvapatti, johon olen aiemmin syönyt kaksi antibioottikuuria. Tämä oli kuitenkin isompi, kämmenen kokoinen aristava turvotus, Outi kuvaa.

Lopulta hän muisti, että toissapäivänä oli annettu kolmas koronarokoteannos.

Suurentuneet imusolmukkeet ovat rokotuksen jälkeen normaali reaktio.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan reilulla kolmasosalla rokotetuista ilmeni suurentumia ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen ja hieman yli puolella rokotetuista toisen koronarokotuksen jälkeen. Ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen imusolmukesuurentumia ilmenee useimmiten on 6-12 päivää rokotuksen jälkeen. Toisen rokotuksen jälkeen suurentumia voi ilmetä heti ja esiintyvyys vähenee vähitellen kolmen viikon kuluessa.

Suurentuneet imusolmukkeet eivät vaadi hoitoa, mutta niitä pitää seurata. Lääkärin arvio on tarpeen, jos imusolmuke ei pienene.

Voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa

Imusolmukesuurentumat voivat näkyä erilaisten kuvantamistutkimuksien tuloksissa, joten kuvantamistilanteessa asiakkaan tulisi kertoa saadusta rokotteesta ja siitä, kummalle puolelle rokote on annettu.

Suurentuneet imusolmukkeet voivat näkyä 2-3 viikon ajan rokotuksen jälkeen esimerkiksi rintasyöpäseulonnassa, vartalon tietokonetomografiassa tai muussa kainalon ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksessa.

Erityisesti PET-kuvauksessa eli positroniemissiotomografiassa rokotteen aiheuttamat imusolmukesuurentumat voivat aiheuttaa tulkintavaikeuksia. Siksi PET-kuvaukseen lähetteen saaneiden kannattaa tiedustella hoitavasta yksiköstä, miten kuvaus kannattaa ajoittaa, jos rokotus on hiljattain saatu.

– Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYSissa on jo tullut useita käytännön tilanteita, joissa on todettu koronarokotuksen jälkeen imusolmukesuurentumia rintakuvantamistutkimusten ja levinnyttä rintasyöpää sairastavien seurantakuvauksissa, kertoo syövänhoidon vastuualuejohtaja Maarit Bärlund.

Tieto rokotuksesta välitetään radiologille, joka pystyy näin ottamaan rokotevaikutuksen huomioon kuvien tulkinnassa ja virhetulkintojen todennäköisyys pienenee.