Punkkeja ei pidä hysteerisesti pelätä ja pilata kaunista kesäänsä moisella.

Mutta tarkkaavaisuus ainakin tietyillä alueilla on hyvästä. Tämän videon avulla voit pitää ”pienen punkkikoulun” myös lapsellesi.

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Niitä esiintyy sekä metsässä että ruohikossa, erityisesti siellä missä on varjoista ja kosteaa.

Borrelioosi

Borrelioosi on punkin välityksellä tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, jota voidaan hoitaa antibiootein. Borrelioosin ei ole olemassa rokotetta, mutta sen tarttumista voi ehkäistä

  • suojautumalla punkeilta oikealla pukeutumisella
  • hyönteiskarkottein
  • tarkistamalla iho punkkien varalta luonnossa liikkumisen jälkeen.

Tartunta tapahtuu vasta, kun punkki on ollut kiinnittyneenä iholle useamman tunnin. Kun punkin poistaa nopeasti, voi välttyä tartunnalta. Borrelioosille tyypillinen oire on yli 5 senttimetrin läpimittainen, laajentuva rengasmainen ihottuma puremakohdan ympärillä.

Borrelioositapauksia on raportoitu viimevuosina Suomessa vuosittain arviolta noin 7000.

TBE eli puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus on punkin välityksellä tarttuva virustauti, johon ei ole olemassa lääkehoitoa. Puutiaisaivotulehdukseen on kuitenkin olemassa rokote, joka suojaa taudilta.

Ihon tarkistaminen punkkien varalta ei suojaa puutiaisaivotulehdukselta, sillä virus tarttuu ihmiseen minuuteissa. Kaikki punkin kehitysmuodot (toukat, nymfit ja aikuiset) voivat välittää tautia. Puutiaisaivotulehdus voi vaatia sairaalahoitoa.

Katso punkkikoulu alta videolta: