KOTI Suurten ihmismassojen kulutuskäytöksen muutokset avaavat ovia aina myös petosrikoksia tekeville. Vaarassa ovat monesti seniorikansalaiset.

Tällä hetkellä sähkömyyntimarkkinoilla tapahtuvien muutosten myötä myös sähkömyyntiin liittyvien petosten määrän odotetaan kasvavan.

Petoksien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana ja uusia tekomuotoja syntyy säännöllisesti. Rikokseen syyllistyvä sähkönmyyjä voi lähestyä huijauskirjeillä tai puhelinsoitolla, joissa edullisella hinnalla houkutellaan maksamaan esimerkiksi liittymismaksu etukäteen.

Myös laskun näköisiksi tehdyt tarjouskirjeet tai kokonaan perusteettomien laskujen lähettäminen ovat yleisiä huijauksia.

Vallitsevaa tilannetta voidaan käyttää hyväksi myös suoramarkkinointiin liittyvissä tietojen kalasteluissa, joissa tarjouksen kertomisen yhteydessä pyydetään asiakkaalta henkilötietoja. Rikollisten haltuun saamia henkilötietoja voidaan käyttää väärien sähkösopimusten avaamiseen tai muihin petosrikoksiin.

Kansalaisten kannattaa tarkistaa oman alueensa sähköä myyvät viralliset yritykset esimerkiksi Energiaviraston verkkosivuilta.

Suoramyynnissä puhelimitse tai verkon kautta ei kannata harkitsematta antaa omia henkilötietoja tai tarttua liian houkutteleviin tarjouksiin.