Mehiläisen psykologi Martina Salvénin mukaan kännykkä voi häiritä perheen yhdessäoloa jo pelkästään sillä, että se on esillä ruokapöydässä.

Kännykkä voi häiritä yhdessäoloa silloinkin, kun sitä ei käytä. Pelkkä kännykän esillä pitäminen ruokapöydässä vaikuttaa perheenjäsenten väliseen kommunikaatioon. Viestin merkkiääni kesken lapsen kanssa vietettävän jutteluhetken katkaisee keskittymisen. Myös vuorovaikutus pienen vauvan kanssa häiriintyy, ja vauva saattaa hämmentyä, kun ihana katsekontakti vanhempaan yhtäkkiä katkeaa kännykän takia.

– Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on läsnä kommunikaatiossa. Keskustelu ei ole sävyltään myöskään yhtä ystävällistä, jos kännykkä on vieressä pöydällä, selvittää Martina Salvén kännykän vaikutuksia kanssakäymiseen.

Mehiläisen psykologi Martina Salvén painottaa, että vanhempien tehtävä on määrittää kännykän käytön säännöt. Näin varmistetaan, että perheelle jää yhteistä aikaa.

KÄNNYKKÄVAPAA HETKI JOKA PÄIVÄ

Vaikka kännykästä on paljon hyötyä, suosittelee Salvén koko perheelle myös kännykkävapaita hetkiä joka päivälle.

Tauko teknologiasta tekee hyvää myös vanhemmille. Kännykän käyttöä kannattaa rajoittaa erityisesti ilta-aikaan, jotta lasten on helpompi rauhoittua ja nukahtaa. Kännykän valoa kannattaa jo iltapäivällä säätää kylmästä sinisestä valosta lämpimämmäksi.

– Sininen valo piristää meidän aivojamme ja häiritsee näin nukahtamista ja unenlaatua, Salvén tarkentaa.

Salvénin mukaan on luonnollista, että ihmiset haluavat ottaa kuvia esimerkiksi merkkipäivinä ja juhlan aikoina ja jakaa niitä sosiaalisessa mediassa. Tämän ei pitäisi kuitenkaan tapahtua aidon vuorovaikutuksen kustannuksella.

– Vanhemmat toimivat esimerkkeinä lapsille. Lapsen mielestä on epäreilua, jos lapsilta kielletään kännykän käyttö, mutta aikuiset samaan aikaan somettavat, muistuttaa Salvén.

Lasten sosiaalisten taitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että yhteisestä ajasta voidaan nauttia ilman ruutuja. Mallioppimisen merkitys lapselle on kiistämätön.

MILLÄ KORVATAAN?

Mitäs jos tänä iltana koko perhe kokoontuisikin yhdessä tekemään jotain ihan muuta? Kännykän tai älylaitteen voi sivuuttaa koko perhettä kiinnostavalla toiminnalla, kuten ruuanlaitolla tai lautapeleillä.

– Lapsetkin nauttivat, jos aikuiset ovat oikeasti läsnä. Oikea läsnäolo ihmisten kesken on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, Salvén tiivistää.