Pyöräilykypärää ei monikaan käytä, varsinkaan maalla – onko se pakollinen?

0

Kaupungeissa pyöräilykypärät ovat täysin tuttu juttu. Maaseudullakin niitä nähdään, varsinkin lasten päässä.

Silti maaseudulla moni pyöräilee edelleen ilman kypärää. Onko se sakon uhalla pakollista? Annetaan Liikenneturvan vastata.

-Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. Käyttämättömyydestä ei kuitenkaan sakoteta. Kypärää kannattaa käyttää oman turvallisuuden takia, ja se on pyöräilijän tärkein suojavaruste. Päävamma voi syntyä hyvinkin pienestä kaatumisesta, Liikenneturvasta vastataan.

Pyörällä kaadutaan ja kolaroidaan paljon useammin kuin tilastot kertovat. Valtaosa pyöräilyonnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia. Vakavampia on joka kymmenes onnettomuus. Aikuisilla päävammat syntyvät useimmiten tiehen iskeytymisestä, lapsilla taas autoon iskeytymisestä. Päätäkin yleisemmin vammautuvat raajat, mutta päävammat ovat usein laadultaan vakavampia. Pienetkin päävammat voivat olla vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan.

Pyöräilykypärän käyttö ei estä onnettomuuteen joutumista, mutta sen sattuessa kypärä suojaa pää- ja aivovammoilta eri tutkimusten perusteella.

Lähde: Liikenneturva

Jaa

Kommentoi