Ääreisvaltimotautia sairastaa tällä hetkellä jo noin 100 miljoonaa yli 40-vuotiasta ympäri maailman, osoittaa hiljattain tehty selvitys.

Selvityksen mukaan tauti on myös yleistynyt ja todennäköisesti suunta on kasvujohteinen. Asiasta kirjoittaa terveysjulkaisu Lancet Global Health.

Alaraajojen tukkivalla valtimotaudilla tarkoitetaan alaraajaan johtavien valtimoiden ateroskleroosia (valtimokovettumatautia) siihen liittyvine aterotrombooseineen (tukkeumineen). Myös nimityksiä alaraaja-ASO, ääreisvaltimotauti ja alaraajojen valtimotauti käytetään lääketieteessä.

Alaraajojen valtimotauti tunnetaan edelleen huonommin kuin kaksi muuta tärkeää ateroskleroosin ilmentymää eli sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti. Tämä seikka heikentää alaraajojen valtimotaudin diagnostiikkaa, riskitekijöiden hallintaa ja hoidon saatavuutta. Alaraajojen valtimotautiin liittyy myös suuri sydän- ja aivoinfarktiriski, mikä tekee tilasta haastavan.

Alaraajojen tukkiva valtimotauti voidaan jakaa oireettomaan ja oireelliseen muotoon. Oireisessa muodossa se ilmenee katkokävelynä tai leposärkynä, haavana tai kuoliona.

– Perifeerinen eli ääreisvaltimotauti jää usein yleisessä tietoudessa aivo- ja sydäninfarktien varjoon. Edellä mainittuihin verrattuna ääreisvaltimotauti tappaa hitaammin, mutta rajummin ja kivuliaammin. Ainoastaan harvoilla pahanlaatuisilla syöpätaudeilla on yhtä huono eliniänennuste, verisuonikirurgian erikoislääkäri Juho Jalkanen kertoi Turun yliopistosairaalan tiedotteessa.

Tauti voi johtaa myös raajan amputaatioon.

Monesti potilaiden hoitoon pääsy viivästyy, mikä huonontaa turhaan hoitotuloksia, muistuttaa erikoislääkäri Juho Jalkanen. Ääreisvaltimotauti on haastava siksikin että se voi olla oireeton tai vähäoireinen. Tautia tavataan tavallisemmin enemmän naisilla kuin miehillä. Sitä voidaan hoitaa elintapamuutoksilla, kirurgialla ja lääkityksen avulla.

Mainos
Ansaitse rahaa vastauksistasi

Vaikuta asioihin hauskalla tavalla, ja saat siitä palkkion. Ansaitse rahaa tai lahjakortteja vastaamalla mielipidetutkimuksiin. Kuluttajapaneeli on arvostettu paneeli, jonka jäsenet pääsevät vaikuttamaan tulevaisuuden tuotteiden ja palveluiden kehitykseen. Voit ansaita jopa 4 euroa per kysely. Paneelin jäseninä on jo nyt kymmeniä tuhansia eri puolella Suomea asuvia miehiä ja naisia. Hae mukaan paneeliin ja ala ansaita palkkioita jo tänään. Liity tästä.