Junaliikenne keskeytettiin torstaina Helsingissä Pasilan ja Tikkurilan välillä. VR tiedotti, että kyse oli henkilövahingosta.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä avasi asiaa tuoreeltaan somekirjoituksessaan.

– Yksi on joukosta poissa. Moni on huomannut, että junat eivät kulje kunnolla Helsingin pääradalla, mutta syyn tietää harva. Kyseinen junarata on yleinen itsemurhapaikka. Tänään siellä menetti henkensä monelle rakas mielenterveysaktivisti ja somevaikuttaja. Otan osaa läheisten suureen suruun.

-Junaradalla on tapahtunut useita alaikäisten itsemurhia. Pyydän, että menehtyneiden nuorten ja heidän perheensä ja ystäviensä koko viesti kuultaisiin. Menehtynyt nuori kirjoitti somessa vuosien ajan siitä, kuinka vaikea mielenterveyden hoitoa on saada ja kuinka riittämätön sen taso on. Vihdoin päästessään syömishäiriön ja masennuksen hoitoon nuori kertoi kokeneensa hoitohenkilökunnalta vähättelyä, syyllistämistä ja uhkailua.

Isä pyytää jakamaan päivitystä

18-vuotiaana kuolleen somevaikuttajan isä kirjoitti perjantaina Twitteriin suorasanaisen viestin:

-Tyttäreni tappoi itsensä eilen. Hänen viimeinen toiveensa oli, että hänen tarinaansa kerrotaan hänen kuoltuaankin. Tulen joskus tulevaisuudessa koostamaan yhtenäisen tekstin.

– Hänen viimeiset viestinsä: 1. Arvostaisin sitä, jos joku kommentoisi viimeisimpään julkaisuuni Instagramissa, että olen kuollut. 2. Toivon, että tarinaani kerrotaan vielä senkin jälkeen, kun en enää itse voi sitä tehdä. Älkää vaietko siitä, miten terveydenhuolto petti minut. En ollut toivoton tapaus. Minut olisi voitu pelastaa. (Menehtyneen nimi), kirjoituksessa kerrotaan.

18-vuotias somevaikuttaja arvosteli kolme viikkoa sitten päivityksessään suomalaispäättäjiä kovin sanoin:

-Terveiset kaikille poliitikoille ja muille päättäjille, jotka ovat epäonnistuneet terveydenhuollon ongelmien kuten hoitajapulan ehkäisyssä tai ratkaisussa tai ovat olleet mukana päättämässä terveydenhuollosta leikkaamisesta tai palvelujen lakkauttamisesta tai ovat ajattelemattomuudellaan tai välinpitämättömyydellään edesauttaneet sitä, että Suomen terveydenhuollossa ei osata tai pystytä esim. resurssien puutteen takia hoitamaan mielenterveysongelmia kunnolla. Järjestelmä on runnonut minut perusteellisesti ja pidän teitä yhtälailla syyllisinä kuin yksittäisiä lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita ammattilaisia, jotka ovat epäonnistuneet työssään hoitoni aikana.

Alametsä jopa harkinnut työnsä lopettamista

Europarlamentaarikkona toimiva Alametsä sanoo pettyneensä siihen, millä tolalla nuorten mielenterveysasiat ovat Suomessa.

-Poliitikot puhuvat nuorten auttamisesta, mutta usein se jää vain sanoiksi. Nyt, kun olen itse päässyt tekemään aloitteita politiikassa, osa niistä on toteutunut. Mutta usein poliitikot äänestävät parannuksia vastaan, vaikka puheet olisivat julkisuudessa toiset.

-Usein olen harkinnut lopettamista politiikassa, koska olen ollut niin pettynyt tähän. Moni suljetuissa saleissa tehty törkeä teko ei koskaan tule julkisuuteen. Eikä yksikään puolue ole siinä viaton. Toivon, että me kaikki päättäjät pysähdymme suru-uutisen äärelle ja mietimme omaa toimintaamme.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä
Vertaile täällä sähköllesi parempi hinta
Edullisesti lomalle Ruissalon kylpylään