Suomessa kiistellään koronarokotusten antamisesta. Soppa sai alkunsa eilen, kun Ilta-Sanomat esitti monien terveyden asiantuntijoiden huolen siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella olisi menneet puurot ja vellit sekaisin koronarokotusten kanssa.

THL:llä on meneillään niin sanottu hybridi-immuniteettitutkimus eli tutkimus koronarokotuksen ja sairastetun infektion antamasta yhteissuojasta. Samat henkilöt vastaavat sekä rokotussuosituksista että tutkimuksesta, ja tähän kritiikin kärki kohdistuu.

Suomessa, toisin kuin muualla EU:ssa, ei ole rokotettu sote-väkeä neljättä kertaa. Missään muualla maailmassa sairastettua infektiota ei myöskään lasketa yhdeksi tehosterokoteannokseksi.

Ilta-Sanomissa kysyttiin räikeästi jopa suoraan: haluaako THL sairastuttaa suomalaiset koronaan.

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan voi olla niin, että THL:lle syntyy houkutus ajoittaa suomalaisten koronarokottamista siten, että se palvelisi hybridi-immuniteettitutkimusta tutkimusasetelman häiriytymättä. Lapin sairaanhoitopiiri poikkesi jo THL:n kannasta ja alkoi rokottaa sote-henkilökuntaansa. Muita on seuraamassa perässä.

-Miten THL voi antaa ihmisten sairastua? Samalla otetaan se riski, että kaikki sairastuneet eivät koronainfektiosta selviä. Miksi THL haluaa sairastamalla saada suomalaisille suojan, vaikka rokotteet ovat käytössä? Ilta-Sanomissa nimettömänä esiintyvä asiantuntija peräänkuuluttaa.

THL ei kommentonut asiaa eilen tuoreeltaan, mutta on tänään ottanut siihen kantaa YLE:llä.

THL pitää perjantaina antamassaan selvityksessä väitteitä paikkaansa pitämättöminä. Se pitää väitteitä salaliittoreorian omaisina.

80 infektiotautien lääkäriä on antanut tukensa THL:n tutkimustyölle ja rokotussuosituksille.

– Rokotuksia käytetään vakavan taudin estoon, se on suomalaisessa suosituksessa taustalla. Ei ole tällä hetkellä tietoa, että rokotteet estäisivät tartuntoja, eli sote-henkilöstön rokottamisella ei ole odotettavaa hyötyä tällä hetkellä, KRAR:in eli Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän johtaja Ville Peltola sanoo.

– THL:n hybridi-immuniteettitutkimuksessa on kyse tutkijalähtöisestä tutkimuksesta.  Olisi eri asia, jos kyse olisi rokotevalmistajien tai lääkefirmojen teettämästä tutkimuksesta. Voisi hyvinkin tulla jääviyskysymyksiä, jos olisi kyse teollisuuden rahoittamasta tutkimuksesta, Peltola sanoo Ylessä.