Tähän on tultu: Hivin voi testata kotona, hoidettuna ei enää tartuta, voi hankkia lapsia…

0

Tänään on maailman aids-päivä. Suomessa todetaan edelleen vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Hiv ei enää ole tappotuomio, mutta…

Tartunnat kuitenkin todetaan myöhään: noin puolet useiden vuosien kuluttua tartunnasta ja lähes neljännes vasta aids-vaiheessa tai lähellä sitä.

Hiv ei juuri enää lyhennä odotettua elinikää, kun infektiota päästään hoitamaan ajoissa. Testausta on Suomessa laajasti saatavilla, ja testiin meneminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.

Julkisessa terveydenhuollossa, kuten terveysasemilla ja opiskelijaterveydenhuollossa, testiin pitää päästä nimettömänä, maksutta, ilman lääkärin arviota ja tarvittaessa vieraalla paikkakunnalla. Lisäksi hiv-työtä tekevät järjestöt tarjoavat testausta. Hiv-testin voi tehdä nykyisin myös kotona, kun kotitesti tuli Suomessa myyntiin apteekkeihin ja Hivpointin verkkokauppaan tämä vuoden elokuussa.

-Useampi sata suomalaista ei tiedä omasta hiv-tartunnastaan. Hiviin liittyvät pelot ja ennakkoluulot saattavat estää testiin hakeutumisen. Lääkehoidon ansiosta hiv-tartunnan saaneet voivat kuitenkin elää tavallista elämää, opiskella, käydä töissä ja hankkia lapsia. Tartunnan mahdollisimman varhainen toteaminen on tärkeää. On hyvä muistaa, että tartunta on usein oireeton. Siksi testiin kannattaa mennä, vaikka vain varmuuden vuoksi, tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Lääkehoidossa oleva ei tartuta hiviä eteenpäin

Hiv aiheuttaa pysyvän infektion, joka hoitamattomana vaurioittaa elimistön puolustusjärjestelmää. Aidsiksi kutsutaan tartunnan viimeistä vaihetta, jolloin elimistön puolustuskyky on selvästi heikentynyt ja tartunnan saanut sairastuu johonkin hivin liitännäistautiin.

Tuotteelle aina halvin hinta. Aina. Etkö usko? Katso.

Hiv tarttuu suojaamattomassa seksikontaktissa. Tartunnan voi myös saada pistovälineiden yhteiskäytössä, tai lapsi äidiltään raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa. Hiv-testin tulos on luotettava, kun tartunnan mahdollisuudesta on kulunut kolme kuukautta.

Hiv-infektioon ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkehoidolla voidaan estää viruksen lisääntyminen ja taudin eteneminen aidsiin. Hiv-tartunnan saaneen tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhoidossa. Onnistuneella lääkehoidolla hiv-positiivinen ei tartuta hiviä eteenpäin.

Hoitorekisteriin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehittää paraikaa malleja terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi. Tulevaisuudessa laaturekisterit muodostavat yhtenäisen ja kustannustehokkaan tavan seurata hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Hiv-hoitorekisteri on valittu yhdeksi laaturekistereiden pilottihankkeista.

-Uudesta rekisteristä hyötyvät ennen kaikkea potilaat. Hiv-hoitorekisterin avulla voimme arvioida ja parantaa hoidon laatua. Näin voidaan varmistaa, että hiv-potilaat saavat Suomessa parasta mahdollista hoitoa, tilastotutkija Salla Toikkanen THL:stä sanoo.

Osaat lukea, siitä todisteena tämä. Mutta miksi maksaisit mistään liikaa? Valitse AINA halvin hinta. Siis: AINA. Klikkaa tästä niin se on mahdollista. Ilmaiseksi.

 

Jaa

Kommentoi