D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille ovat muuttuneet. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat päivittäneet suositukset.

Syynä tähän on  se, että uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana. Päivitetyllä D-vitamiinilisän käyttösuosituksella varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.

D-vitamiinin annostelu imeväisikäisillä

Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

Uusi suositus tulee voimaan heti. Sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

Uudet suositukset:

Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinia valmisteena 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa

D-vitamiinia tarvitaan normaaliin kasvuun ja erityisesti luuston kehittymiseen. D-vitamiini edesauttaa ravinnon kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta ja ylläpitää elimistön normaalia kalsium- ja fosforitasapainoa.

Vastasyntyneellä on elimistössään D-vitamiinivarasto, johon vaikuttaa äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin saanti. Vastasyntynyt kuitenkin käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti. Siksi kaikki lapset tarvitsevat D-vitamiinivalmisteen kahden viikon iästä lähtien. Rintamaidossa ei ole D-vitamiinia juuri lainkaan.

On hyvä muistaa, että D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille. Yliannostus voi johtaa terveysongelmiin.

Hei, mitäs Reimalla on tänään tarjolla ja tarjouksessa – kurkista tänne!