Viime vuonna 408 ihmistä sai Suomessa elämälleen jatkoajan. Koronapandemiasta huolimatta tehtyjen elinsiirtojen määrä viime vuonna oli historian toiseksi korkein.

Jokainen suomalainen on lain mukaan elinluovuttaja, mutta tiedossa oleva elinluovutustahto varmistaa mahdollisuuden pelastaa toisen ihmisen henki.

Elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä lähes 550 ihmistä. Kaikille siirrettävä elin ei löydy ajoissa. Kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy odottaessaan. Jokaiselle on oikeus olla elinluovuttaja ja hengenpelastaja.

– Jokainen, joka haluaa auttaa kuolemansa jälkeen pelastamaan toisen ihmisen hengen, voi ilmaista myönteisen elinluovutustahdon. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Myös ikääntynyt voi olla elinluovuttaja, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutustahdon voi ilmaista paperisella elinluovutuskortilla, mobiilisovelluksella, kirjaamalla tiedon Omakantaan tai vain kertomalla sen läheisilleen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovuttajan oma tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään. Tiedossa oleva tahto nopeuttaa ja selventää elinluovutusprosessia. Moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta, oleellista on, että luovutettava elin on terve. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B – tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen.

– Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista saa vuosia lisäaikaa ja palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, Inomaa kertoo.

Eniten viime vuonna oli munuaisensiirtoja 263. Elävä ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Viime vuonna elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaisensiirtoja oli 31.

– Tehokas keino lisätä munuaisensiirtojen määrää on kasvattaa elävältä luovuttajalta siirrettävien munuaisten määrää. Nykyään luovuttaja voi olla myös kaukaisempi sukulainen, ystävä tai jopa tuntematon henkilö.

Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

Maksansiirtoja tehtiin viime vuonna 75, haimansiirtoja 26, sydämensiirtoja 22 ja keuhkonsiirtoja 21.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi. Mobiilisovelluksen voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi nimellä elinluovutuskortti.

Elinluovutus lyhyesti

– Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
­– Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
– Sairastettu syöpä tai virusinfektioista esim. HIV ja virushepatiitti estävät luovutuksen.
– Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
– Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.
­– Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen.
– Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.
– Elinluovutuskortti-sovelluksen voi ladata linkeistä sivulta www.elinluovutuskortti.fi/mobiili ja se on saatavissa Android- ja iPhone-puhelimiin.