AstraZeneca on ilmoittanut koronarokotteidensa toimitusvaikeuksista. Tämä ei tyydytä Euroopan unionin komissiota, joka aikoo panna kovaa kovaa vastaan: rokotteita on alettava löytyä, eikä selittelyjä hyväksytä.

EU pakottaa lääkeyhtiötä löytämään keinot rokotteiden toimitusongelmiin.

-Edellytämme, että yhtiön tulee löytää ratkaisu ongelmiin ja pyrkiä joustamaan kaikin mahdollisin tavoin, jotta rokotteita voi toimittaa nopeasti, toteaa EU-komission tiedottaja medialle.

EU on tilannut AstraZenecan koronarokotetta 400 miljoonaa annosta. Valmistetta pidetään ihanteellisena sen säilytysominaisuuksiensa vuoksi.

EU:n piti saada rokotetta maaliskuun loppuun mennessä 80 miljoonaa annosta, mutta AstraZeneca on todennut, ettei se pystyisi toimittamaan kuin noin 30 miljoonaa. EU on ehtinyt jo maksaa yritykselle yli 336 miljoonaa euroa etumaksua, jotta toimitukset olisivat mahdollisia.

EU aikoo pakottaa lääkeyhtiöt pysymään sopimuksissa, tai sitten ovat vuorossa oikeudelliset toimet.

Tulevaisuudessa lääketehtaita velvoitetaan ilmoittamaan EU:n ulkopuoliset rokote-erät ja myyntimäärät, jotta voidaan varmistua, ettei rokotteita myydä paremmin tarjoaville ja ohi velvoitesopimusten.

Lähde: Reutersin uutiset