Vaasan keskussairaalassa otettiin käyttöön sähköinen syntymäilmoitus tänään tiistaina kello 9.00.

Sähköinen syntymäilmoitus tarkoittaa, että vastasyntynyt lapsi saa virallisen henkilötunnuksen jo synnytyssalissa.

Nyt vastasyntynyt saa virallisen henkilötunnuksen synnytyssalissa samassa yhteydessä kun synnytyksestä vastaava kätilö rekisteröi syntymätiedot potilasjärjestelmään.

–Ennen vastasyntynyt on saanut henkilötunnuksen vasta hieman ennen sairaalasta lähtöä, jos silloinkaan. Uudistus on hyvä siinä mielessä, ettei tilapäisiä henkilötunnuksia tarvitse turhaan käyttää. Myös esimerkiksi laboratoriovastaukset voi heti liittää oikeaan tunnukseen, mikä helpottaa työskentelyämme osastolla, kertoo synnytysten ja naistentautien vastaava koordinoiva osastonhoitaja Anette Söderqvist Vaasan keskussairaalasta.

Mikäli lapsi syntyy väestörekisterikeskuspalvelun ollessa suljettuna eli kello 23.00–01.00, hänelle luodaan tilapäinen henkilötunnus. Kun väestörekisterikeskuksen palvelu on auki kello 01.00 jälkeen, synnytyksestä vastannut kätilö hakee lapselle virallisen henkilötunnuksen, ja tilapäiselle henkilötunnukselle kirjatut tiedot yhdistetään automaattisesti viralliseen henkilötunnukseen. Tämän jälkeen lapsen tiedot löytyvät virallisella henkilötunnuksella potilastietojärjestelmästä.

Mikäli äidillä ei ole suomalaista henkilötunnusta tai kotimaaksi on merkitty ”ulkomaat”, sähköistä syntymäilmoitusta ei voi käyttää. Tällaisissa tapauksissa lapselle annetaan tilapäinen henkilötunnus.

Käytäntö yleistynee pian muuallakin.