Liikenneonnettomuudessa halvaantunut Veli Tarvainen iloitsee uudesta tietoteknisestä innovaatiosta, joka mahdollistaa hänen työskentelynsä tietokoneella helpommin ja myös kivuttomammin. Kyse on erityisestä ”hiirestä”.

-Vuosien varrella olen kokeillut monenlaisia apuvälineitä, kuten pallo- ja täplähiiriä, puheohjausta ja silmälasin sankoihin kiinnitettävää liikekytkintä. Kursorin liikuttaminen oli vaivalloista, epätarkkaa ja pidemmän päälle kivuliasta, Veli juttelee.

Uusi innovaatio nimeltä Zono on nyt tullut Vesan avuksi ja elämää helpottamaan.

-En olisi uskonut, että tällaista onkaan, Veli toteaa ja avaa sanojensa tueksi tietokoneelta työnäytteen.

-Olen ammatiltani mainossuunnittelija ja teen sisustusvärisuunnitelmia. Taipumukseni luovalle alalle on periytynyt isäni puolelta. Kuljin jo pienenä luonnossa isän mukana ja seurasin, kuinka hän valmisti sommitteluja metsän raaka-aineista, kuten puusta ja pahkasta. Auto-onnettomuus muutti kaiken.

Uuden innovaation vuoksi Veli kykenee jälleen tarkkuutta vaativaan työntekoon taitto-, kuvankäsittely- ja suunnitteluohjelmistoilla.

Uuden keksinnön kursori ei huoju ja se seuraa Vesan mukaan tarkasti pään liikettä. Veli pääsi kokeilemaan myös toista innovaatiota, Sento-puhalluskytkintä. Laite mahdollistaa klikkauksen kevyellä puhalluksella, aidon hiiren veroisesti.

Uusien apuvälineiden ansiosta työskentely on helpompaa eivätkä paikat kipeydy.

-Samasta syystä olen voinut vähentää lihasrelaksanttien käyttöä ja tehdä pidempiä työpäiviä. Koska ohjaus ei ole etäisyydestä kiinni, voin sijoittaa näytön sopivalle etäisyydelle, ja esimerkiksi Smart-TV:n käyttö onnistuu sängyltä käsin, Veli kehuu.

Mikä Zono?

  • Zono on uudenlainen tietokoneen langaton hiiriohjain, jonka käyttöön ei tarvita pöytäpintaa. Laitteen toiminta perustuu kiertoliikkeen havaitsevaan gyroskooppianturiin.
  • Zonoa voi käyttää missä tahansa asennossa ja millä tahansa liikkuvalla kehon osalla.
  • Kursoria liikutetaan hiiren kiertoliikkeillä. Liikuttaminen on intuitiivista ja omaksuttavissa muutamassa sekunnissa.
  • Zono kiinnitetään kehoon mukana tulevan kiinnikkeen avulla.
  • Zono ei tarvitse tietokoneeseen erillistä ajuria tai ohjelmistoa.
  • Lisävaruseena saatava Sento-puhalluskytkin reagoi kevyeen puhallukseen hiiren klikkausta vastaavasti.