Miksi tätä ei ole ennen keksitty?

Tarkistuspakko on ikävä seuralainen, josta moni meistä kärsii jossakin elämänsä vaiheessa eriasteisena. Usein oireet hellittävät vanhemmiten, mutta stressaavissa tilanteissa meistä moni tuntee tämän katalan seuralaisen läsnäolon.

Pakko-oireiselle häiriölle (toisin sanoen pakkoneuroosille) on ominaista pakkoajatukset (obsessiot) tai pakkotoiminnat (kompulsiot). Tavallisimmat pakkoajatukset liittyvät epäilyyn tai pelkoon vaikkapa siitä, onko jättänyt uunin tai kahvinkeittimen sammuttamatta – tai vaikkapa lukinnut oven.

Asiaa voi helpottaa yksinkertaisella kikalla. Tässä ikään kuin siirretään itse pakkotoimintoa toisaalle, mikä voi auttaa purkamaan ongelmaa.

Kikka kuuluu yksinkertaisuudessaan seuraavasti:

Ota kännykkäkameralla valokuva kahvinkeittimestäsi ja uunistasi, kun lähdet kotoa. Monia voi helpottaa jo tämä rituaali. Jos kuitenkin epäilet että uuni jäi päälle, voit tarkastaa sen matkallasi valokuvasta. Luonnollisesti voidaan ajatella, että tuleeko tässä sitten vilkuiltua sitä kuvaa kännykästä sen sijaan että palaa kotiin tarkastamaan asiaa.

Siinäpä se. Ei välttämättä tule vilkuiltua. Ihmismieltä voi usein manipuloida: pakkotoiminnon aihe on siirretty fyysisesti toisaalle, kotiin palaamisesta kännykän kuvan katsomiseen.

Kannattaa ainakin kokeilla! Lievemmissä oireissa tämä ainakin auttaa.