Pikkujoulukausi on alkamassa, ja monet ystäväporukat, harrastusseurat ja työpaikat pohtivat korona-aikaan soveltuvia tapoja tavata muita ja juhlia.

”Poikkeuksellisena aikana hauskat yhteiset hetket ja kokemusten jakaminen ovat tärkeitä jokaiselle. Siksi sosiaalista kanssakäymistä ei kannata kokonaan ohittaa, vaan suurille kokoontumisille voi keksiä turvallisia vaihtoehtoja”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. 

Salminen kannustaa pohtimaan, millä kokoonpanoilla pikkujoulut on järkevintä pitää.

”Porukan koon rajaaminen suojaa sekä yksittäisiä ihmisiä että koko organisaatiota: jos työ- tai harrastusporukka juhlii pienissä, alle 10 ihmisen ryhmissä, pienenee myös riski, että kaikki organisaation työntekijät tai joukkueen jäsenet sairastuvat tai ovat yhtä aikaa karanteenissa. Tärkeää on, että ryhmät pysyvät eri tiloissa”, Salminen muistuttaa.

Epidemian heilahteluun kannattaa varautua

Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa: tärkeintä on huolehtia 1–2 metrin turvavälistä, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskiä hihaan tai nenäliinaan. Kasvomaskia kannattaa käyttää sisätiloissa. Oireisena pienenkään porukan kokoontumiseen ei tule osallistua, vaan silloin on paikallaan hakeutua koronatestiin.

Yhteisten kokoontumisten suunnittelussa on tärkeää huomioida oman alueen viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset, jotka riippuvat epidemian vaiheesta. Epidemian leviämisvaiheessa kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin. 

”Kokoontumisten suunnittelussa on hyvä varautua siihen, että epidemiatilanne voi vaihdella eri alueilla nopeastikin”, Salminen toteaa. 

Vinkit turvalliseen pikkujouluun korona-aikana:

 • Pohdi, miten työ- tai harrastusporukkasi voi kohdata turvallisesti. Miten ryhmän voi jakaa pieniin, alle kymmenen hengen porukoihin? 
 • Mieti, mistä aktiviteeteista kaikki pitävät ja missä toiminnassa turvavälin säilyttäminen on mahdollista.
 • Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan.
 • Kerro vieraillesi turvaväleistä, hygieniaohjeista ja muista varotoimista ennen juhlia.
 • Vinkkaa kutsussa Koronavilkun lataamisesta puhelimeen.
 • Tarjoa ihmisille mahdollisuus osallistua tilaisuuteen etänä toiminnan luonteesta riippuen. Etänä toteutettavan virkistystoiminnan palvelutarjonta on kasvanut viime kuukausina tuntuvasti.

 Tilaisuuden aikana:

 • Varmista, että turvavälin säilyttäminen onnistuu käytännössä. Halauksen voi korvata vaikkapa nyökkäämällä, hymyllä tai kyynärpäätervehdyksellä. Jos tarjolla on ruokaa ja juomaa, huolehtikaa turvaetäisyyksistä myös ruokailun aikana.
 • Tarjoa mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsihuuhdetta koko tilaisuuden ajan.
 • Pidä musiikki sellaisella tasolla, ettei vieraiden tarvitse korottaa ääntään.
 • Jos kasvomaskin käyttö on toiminnassa mahdollista ja kohtaatte sisätiloissa, käyttäkää maskia.
 • Muistuta osallistujia varotoimista myös juhlien aikana.
 • Huolehtikaa turvallisuudesta myös mahdollisilla jatkoilla. 

Jouluksi upeat lahjat nyt verkkokaupasta – tilaa vaikka heti: