Uniapneaan sairastunut voi myös itse vaikuttaa hyvinvointiinsa.
Elämäntapavalinnat ovat hyvinkin merkittävässä osassa tämän varsin hankalan kumppanin kanssa selviytymisessä. Seuraavassa muutamia vinkkejä:
1. Painonpudotus on tärkein asia uniapneassa. Painon aleneminen vähentää hengityskatkosten määrää ja laitehoidon tarvetta. Vaikeassa uniapneassa pyritään ensin hoitamaan hengityskatkoksia ja vasta sitten keskittymään painon pudottamiseen. Mikäli ihminen on koko ajan väsynyt, hänen tarmonsa ei riitä painonhallintaan.
2. Liiku. Tämä auttaa laihtumisessa ja painonhallinnassa. Oleellista ei ole se millä tavalla liikkuu, vaan miten paljon liikkuu. Liikunnan olisi hyvä olla päivittäistä.
3. Alkoholin käyttöä kannattaa vähentää. Myös tiettyjen keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöä kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa, sillä ne saattavat lisätä hengityskatkoksien määrää ja kestoa.
4. Mikäli tupakoit, lopeta.
5. Kuorsauksen ja hengityskatkosten määrä voi vähentyä kyljellään tai mahallaan nukkuen. Selällään nukkumista voidaan estää esimerkiksi ompelemalla tennispallo pieneen taskuun pyjaman selkäpuolelle tai yrittämällä nukkua pieni, pehmeällä materiaalilla täytetty reppu selässä. Nuku riittävästi, sillä univaje pahentaa uniapnean oireita.
Iittalan joululahjamyymälä avattiin – lahjat tästä linkistä miehelle, naiselle, mummille, vaarille…
6. Nukkuessa on parempi hengittää nenän kuin suun kautta. Suun kautta hengittäessä tarvitaan suurempi alipaine, jotta ilma kulkisi nielun läpi. Suun kautta hengittämistä voi estää kiinnittämällä palan iholle ystävällistä teippiä pystysuoraan huulien yli.
Mikä on uniapnea?
Uniapnea eli ylähengitysteitä ahtauttava uniapneaoireyhtymä on sairaus, jossa esiintyy toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia. Katkokset syntyvät, kun nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana ja nielun kudokset painuvat kiinni aiheuttaen osittaisen tai täydellisen ylähengitysteiden tukkeuman.
Iittalan joululahjamyymälä avattiin – lahjat tästä linkistä miehelle, naiselle, mummille, vaarille…
Lähde: Hengitysliiton vinkit