Marraskuinen aamu vasta hämärtää, kun useiden työpäivät alkavat. Ammattilaiset kertovat nyt millä keinoin pimeän ajasta selviää virkeänä. Poimi näistä parhaiten itsellesi sopivat!

1. OMA ASENNE ON TÄRKEÄ. ÄLÄ SUHTAUDU PIMEÄÄN NUIVASTI.

Älä aloita aamuja suupielet alaspäin. Hyväksy vuodenaika sellaisena, kuin se on ja tee siitä itsellesi paras mahdollinen.

2. LISÄÄ ENERGIATASOJASI ULKOILEMALLA PÄIVÄSAIKAAN.

Ulkoilu – kaikkein mieluiten valoisaan aikaan – nostaa vireystasoa. Aurinko, happi ja luonto ovat tärkeitä mielen virkeydelle. Vireystasoa voi nostaa myös kirkasvalolampulla, useat vannovat avantouinnin nimeen.

3. LIIKU PORUKASSA – PELAA JA TANSSI.

Kaikki liikunta vaikuttaa positiivisesti vireystasoon. Eniten energiaa tuovat liikuntamuodot, joita teet yhdessä muiden kanssa. Parhaimmistoa edustaa tanssi, jossa yhdistyy sosiaalisuus, läheisyys, liikunta ja musiikki.

4. HUOLEHDI MONIPUOLISESTA RAVINNOSTA.

Kun illat pimenevät ja ilma viilentyy, tekee monien luontaisesti mieli sokeria ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Näe hieman vaivaa ja ostaa kotiin ruokia, joita voi hyvällä omallatunnolla syödä. Monipuoliseen ruokavalioon kuuluvat hedelmät ja marjat, joilla voidaan varmistaa vitamiinien, erityisesti C-vitamiinin, saanti. D-vitamiinilisää voi tarvittaessa ottaa pimeimpään vuodenaikaan. Mikäli ruokavaliossa ei ole riittävästi kalavaihtoehtoja, voi ottaa kalanmaksaöljyä esimerkiksi kapseleina.

5. NUKU ENEMMÄN.

On normaalia, että pimeänä vuodenaikana väsyttää ja silloin pitäisi myös nukkua enemmän. Jos tuntuu siltä, ettei nukkuminen palauta, vaan väsymys jatkuu, tarkista elämäntapasi. Joskus voi olla paikallaan myös käydä lääkärin pakeilla: väsymyksen taustalla voi olla vaikka anemiaa tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

6. SUUNNITTELE ILLOILLE OHJELMAA.

TV:n katselu voi olla mukavaa – varsinkin, jos sen tekee hyvässä seurassa – mutta älä jämähdä joka ilta sohvalle. Suunnittele iltaohjelmaa etukäteen, esimerksi sopimalla tapaamisia ystävien kanssa tai varaamalla paikat teatteriin tai konserttiin.

7. HUUMORI JA NAURU OVAT LÄÄKKEITÄ, JOTKA AUTTAVAT TILANTEESEEN KUIN TILANTEESEEN.

Kaiva esiin suosikkisketsisarjat, kun tympii.

8. SÄÄSTÄ YKSI LOMAVIIKKO VUODEN PIMEIMPÄÄN AIKAAN.

Jos pimeää aikaa on vaikeaa kestää, säästä lomaviikko hankalimpaan ajankohtaan ja matkustaa jonnekin, missä on aurinkoa ja lämmintä.

9. HEMMOTTELE ITSEÄSI.

Erilaisia kehoterapioita kuten hierontaa, vyöhyketerapiaa ja osteopatiaa kannattaa kokeilla. Ne tuottavat kehoon mielihyvähormoneja sekä nostavat vireystasoa sitä kautta, että keho elpyy. Myös lämmin kylpy tai sauna voi ajaa saman asian. Mielimusiikkia kannattaa hyödyntää energian tuojana.

10. MUKAUDU LUONNON KIERTOKULKUUN.

Ihminen voi usein paremmin, kun mukautuu ympäristöön ja luonnon kiertokulkuun. Joskus kaikkein viisainta ja parasta itsehoitoa on nauttia kaamoksesta ja tehdä siitä tunnelmallista kynttilöineen, teekuppeineen ja torkkupeittoineen. Välillä on lupa hidastaa eikä aina tarvitse suorittaa ja olla tehokkaimmillaan.

Jos tuntuu, että väsymys ja huono olotila eivät hellitä, keskustele asiasta terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.

Haluatko sinä ostaa saman tuotteen aina kaikista halvimmalla – no sitten kurkista tänne! Hintaopas.

Vinkit: Työterveyspsykologit Maaret Punto ja Minna Kars, lääkäriasema Mehiläinen