Moni varsinkin nelikymppinen tai sitä vanhempi suomalainen on kokenut hammaslääkärin kauhut lapsuusvuosinaan. Hammaslääkärit tekivät noina aikoina työtä liukuhihnalta ja herkistelemättä.

46-vuotias Juha kertoo:

-Se oli kamalaa. Kriisihoidettavia riitti silloin 70-luvulla jonoiksi asti, ja tuntuu että lääkärit vain repivät hampaita irti. Minulle naishammaslääkäri huusi suoraan että ”perkele, turpa kiinni, ei tässä päätä leikata”.

Terveyden Asialla listasi muutamia rohkaisevia vinkkejä sinulle, hammaslääkäripelkoinen. Ota niistä vaarin ja hoidata suusi kuntoon.

1. Yritä ymmärtää tärkein. Tänä päivänä niin hammaslääketieteessä käytetyt laitteet kuin aineetkin ovat kehittyneet huimasti. Sinun ei tarvitse kärsiä hoidosta.

2. Kun menet hammaslääkäriin, kerro heti aluksi ja kursailematta peloistasi. Hammaslääkäri voi ottaa tämän huomioon hoitosuunnitelmassaan, ja usko pois, ottaakin. Ei ole häpeä tuntea pelkoa. Moni lapsena katalia kokenut tuntee, ja hammaslääkärisi ymmärtää sen.

3. Pyydä puudutusta. Puuduteaineet ovat kehittyneet valtavasti jo viime vuosien aikanakin saati vuosikymmenien. Puudutusaine vaikuttaa jo minuuteissa. Voit kuitenkin erityisesti pyytää, että puudutusaineen vaikutusta odotettaisiin.

4. Inhottaako porakoneen ääni? Älä kuuntele sitä. Pyydä että voit kuunnella korvalappustereoista musiikkia, joka peittää hoitoäänet. Muutenkin se voi olla rauhoittavaa.

5. Sovi hammaslääkärin kanssa, että sanot, jos koskee. Tai kosketat häntä, tai nostat sormesi pystyyn merkiksi. Näin voidaan puudutusta lisätä tarvittaessa tai odottaa, että alue puutuu paremmin.

6. Tiesitkö että nykyisin on myös olemassa puudutusgeeliä? Se on hyvä apu esimerkiksi hammaskiven poistossa. Ja jos puudutuspiikki pelottaa, pyydä että pistokohtaan sivellään ensin puuduttavaa geeliä.

7. Monelle tulee yllätyksenä se, että voit nauttia pari ”buranaa” ennen hammaslääkärin toimenpidettä. Kipulääkkeen ottamista jopa moni hammaslääkäri suosittelee. Nykyiset puudutusaineet eivät ole ristiriidassa kipulääkkeiden kanssa.

8. Jos pelkosi on suurta, muista että myös anestesia- eli nukutushoitoa on tarjolla. Mitä luultavammin et sitä kuitenkaan tarvitse, sillä hoitomenetelmät ovat niin kehittyneitä.

Tilaa hammaslääkäriaika jo nyt!