ilmä- ja aurinkolasit ovat hintava hankinta ja etenkin linssit menevät helposti pilalle huolimattomassa käsittelyssä. Käyttöikää saa kuitenkin pidennettyä muutaman helpon arjen vinkin avulla.

  1. Puhalla aina hiekka ja muu irtopöly pois linssien pinnalta. Ne naarmuttavat herkästi linssin pinnan, joten kevyt puhallus on rahan arvoinen puhdistusrutiini.
  2. Laimentamaton astianpesuaine ei sovi linssien puhdistukseen. Se muodostaa linssin pinnalle kalvon eikä linssi sitten enää ole entisensä. Astianpesuaine toimii kuitenkin oikein hyvin, kun sen laimentaa ensin vedellä. Etenkin matkoille kannattaa puhdistusta varten pakata mukaan mikrokuituliina ja puhdistusspray.
  3. Kotelo ei ole turhake. Säilytä lasit mielellään aina kotelossa, kun et käytä niitä. Jos koteloa ei ole, muista asettaa lasit pöydälle linssipuoli ylöspäin. Näin suojelet linssejä naarmuuntumiselta.
  4. Ota lasit kasvoilta aina kaksin käsin. Kehys saattaa herkästi vääntyä, jos otat lasit kasvoilta yhdellä kädellä. Unohda siis ”leffatyylit” ja käytä aina kahta kättä.
  5. Linssit eivät tykkää suolavedestä tai hiuslakasta. Merivesi on ihana, mutta linssien kaveri se ei ole. Fiksu rantalomailija pakkaa mukaan vaikka kertakäyttöisiä puhdistusliinoja ja puhdistaa linssit heti, kun roiskeita syntyy. Lasit kannattaa myös napata kasvoilta pois, kun käyttää kemikaaleja, esimerkiksi hiuslakkaa.
  6. Käytä suojalaseja. Mökin rakennus- ja puutyöhommiin kannattaa aina laittaa suojalasit. Ne suojaavat toki silmä- ja aurinkolaseja, mutta turvaavat myös itse silmät.
  7. Varo uunia ja astianpesukonetta.Kodinkoneiden kuuma höyry pilaa herkästi linssien pinnoitteet, joten nappaa lasit pois kasvoilta luukkua avatessasi. Ja näin kesällä grillaajan kannattaa myös olla varovainen ja koettaa suojata linssit suoralta höyryltä.