Iltalehden haastattelema HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa, että paha skenaario voi toteutua syksyllä, jos matkailun rajoituksia aletaan kovasti purkamaan. Tuolloin olisi mahdollisuus koronaviruksen neljänteen aaltoon.

Iltalehdessä hän toteaa, että vaarana ovat uudet, eri puolilla maailmaa jatkuvasti mutatoituvat virusvariantit. Tämä siitä huolimatta että suomalaisia saataisiinkin rokotettua.

Lehtonen näkee Iltalehdessä, että jos kaikki matkustusrajoitukset puretaan, on vaarana, että matkoilta käydään noutamassa virusta Suomeen, tai maahan pääsee väkeä maista, joissa terveysturvallisuus ei ole kunnossa.

– Rokotussuoja kyllä etenee, mutta kun on tätä osittain rokotettua väestöä, yhden piikin porukkaa tai yli puolet väestöstä rokottamatta, niin annetaan viruksille aika paljon tilaa mutatoitua. Helposti tulee rokotuksia väistäviä muunnoksia, sanoo Lehtonen Iltalehden mukaan.

Hänen mukaansa ravintoloiden rajoitusten purkamisen jälkeen pitäisi odotella ainakin kuukausi että ryhdyttäisiin muihin toimenpiteisiin.