Jonna-niminen suomalaisnainen on kirvoittanut keskustelun, ihan aiheesta, seinäjokisessa keskusteluryhmässä Facebookissa.

-Kirjoitan tänne aiheesta, vaikka tulisikin p***amyrsky, hän aloittaa ja kysyy sitten:

-Eli miksi ihmiset uitte hajuvedessä ennen kuin lähdette kauppaan?!! Tänäänkin Ideaparkin Normalissa muutama ihminen oli laittanut niin paljon hajuvettä, että tuoksui kauas.

Jonna muistuttaa, että joillekin tulee tuoksuista migreeni.

Vanhempainryhmässä Facebookissa on käynnissä hivenen samankaltainen keskustelu. Siellä Juha miettii, miksi hajuvettä pitää käyttää uimahallissakin.

-Aika monta kertaa kun olen uimassa, siellä ui fiini rouva vastaan täydessä tällingissä ja tuoksahtaa hajuvedeltä. Se on aika kauheaa. Eikö jo uimahallin säännöissä sanota, että pitää peseytyä ennen altaaseen menoa, muistuttaa Juha.

Tuoksuyliherkkyys, jota kutsutaan myös kemikaaliyliherkkyydeksi, on tila, jossa yksilö reagoi voimakkaasti erilaisille hajuille ja kemikaaleille, joita esiintyy ympäristössä. Tällaisia hajuja ja kemikaaleja voivat olla esimerkiksi hajusteet, puhdistusaineet, liuottimet tai vaikkapa savu.

Yliherkkyys voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten nenän vuotamista, päänsärkyä, pahoinvointia, kasvojen punoitusta, silmien kirvelyä ja hengitysvaikeuksia. Oireita voi ilmetä jo hyvin pienistä altistuksesta, joita muut eivät välttämättä huomaa tai koe haitallisina.

Tila voi vaikuttaa merkittävästi yksilön elämänlaatuun. Antihistamiini tai nenään suihkutettava kortikosteroidi voivat lievittää oireita jonkin verran. Altisteen välttäminen yleensä estää oireilun. 

Oireita esiintyy eniten naisilla, ja oireet usein lisääntyvät iän myötä. Esiintymisluvut vaihtelevat eri tutkimuksissa 10 ja 40 prosentin välillä. Suuri hajonta johtuu siitä, että tuoksuyliherkkyydellä ei ole kunnollista määritelmää eikä objektiivista toteamistapaa. 

Mainos
Syksy on tullut – yksinäinen, oletko kuullut jo Valosta?

Valo on Suomen nopeimmin kasvava deittipalvelu, jossa etsitään kumppania aivan tosissaan.

Valo-sovellus yhdistää ihmiset, jotka etsivät kristilliset arvot jakavaa elämänkumppania. Valo on kristilliset arvot omaava, mutta ei uskontoihin sitoutunut deittipalvelu. Sovellus on suunniteltu siten, ettei kumppanin valinta olisi yhtä pinnallinen prosessi kuin tavallisissa deittisovelluksissa. 

Valo kannustaa ihmisiä selvittämään toisesta elämäntyylit, arvot ja odotukset tulevaisuudelta ennen suunnitelmia sitoutumisesta. Valo-sovellus erottuu käyttäjäkuntansa suhteen muista deittisovelluksista: Suomessa sovelluksen yli sadastatuhannesta käyttäjästä 94 prosenttia etsii pysyvää parisuhdetta.

Ehkä sinunkin on aika astua Valoon. Tutustu tästä Valoon!