Alkukuusta vantaalaisäiti kertoi järkyttävän tarinan 12-vuotiaan tyttärensä rajusta pahoinpitelystä koulussa – nyt samasta koulusta avautuu toinenkin äiti, joka kamppailee mahdottoman kiusaamistilanteen kanssa. Julkaisemme hänen kertomuksensa alla.

12-vuotias tyttö pahoinpideltiin vakavasti vantaalaiskoulussa joitakin aikoja sitten. Äiti kertoi terveyssivustollemme (juttu täällä), että jäi koulun taholta täysin yksin asiassa. Koulu ei järjestänyt pyynnöistä huolimatta pitkään aikaan palaveria uhrin vanhempien kanssa, vaikka lapsi oli pahoinpidelty niin, että häneltä aleni kuulo, murtui hammas ja rikkoontuivat silmälasit henkisestä järkytyksestä puhumattakaan. Nyt uhri on joutunut vaihtamaan koulua, poikakiusaaja jatkaa samassa opinahjossa.

Samassa koulussa Vantaalla opiskelevien lasten äiti on kertonut nyt oman perheensä tarinan, joka toistelee samoja latuja aiemman kanssa. Näin hän kertoo.

-Minulla on kolme lasta ja kaikki käyvät kyseistä koulua, jossa on sekä ylä- että alakoulu. Olen nyt useamman vuoden mitellyt koulun kanssa siitä, että lapsiani haukutaan ja kiusataan pahoin. Kun tytärtäni kiusattiin alakoulun puolella, niin rehtori, koulukuraattori ja opettajat olivat hieman sitä mieltä, että ”pojat on poikii”. Tyttäreni oli kuulemma sekoittanut leikin ja kiusaamisen rajat, äiti toteaa.

Se jolle perheneuvolan psykiatrian palvelua ehdotettiin, oli uhri. Äiti on surullinen ja ihmeissään.

-Koulun mielestä kiusaamista ei siis ole se, jos pojat huutavat hoikalle, pitkälle tytölle, että läski, mursu, hyi sä haiset ja oot ruma.

Yläkoulun puolelle mennyt vanhempi tytär joutui myös kiusaajien hampaisiin. Siellä häntä nimiteltiin jatkuvasti h-raksi.

-Yritin kovasti, että olisi pidetty palaveria vanhempien ja koulun kesken, mutta useista pyynnöistä huolimatta siihen ei ilmeisesti nähty tarvetta. Ratkaisu oli se, että lapseni ei kannata kuulua luokkansa WhatsApp-ryhmään enää, äiti kertoo tyrmistyneenä.

Hiljattain koulussa tapahtui vakavampi tapaus.

-Eräästä oppilaasta jouduin tekemään rikosilmoituksen kun hän oli kiristänyt rahaa lapseltani kauppakeskuksessa. Myöhemmin tämä samainen tyttö näki lapseni koulun käytävällä ja tuli uhkailemaan lyöden nyrkkiä kämmeneensä. Siinä huutamistilanteessa opettaja oli tullut paikalle vieden tytöt rehtorin kansliaan. Oma lapseni lähetettiin kotiin ja kiusaaja jäi koulupäivää jatkamaan. Rehtori totesi myöhemmin puolustellen, että kyseinen tyttö hermostuu helposti, mutta on nyt luvannut jättää muut rauhaan. En saanut koulun väen kanssa sovituksi henkilökohtaista palaveria.

Äiti ihmettelee kyseisen koulun toistuvia tapauksia ja tapaa selvitellä asioita. Äitiä jopa syyllistettiin siitä, että hän oli etsinyt kiusaajaa koululta.

Äiti kokee, että hänestä tehtiin uhkailija, kun hän väsyi koulun saamattomuuteen ja joustamattomuuteen asiassa.

-Ei ole uhkailua kun haluaa selvittää asioita nokakkain ja puolustaa omia lapsiaan. Onko se oikein, että kiusaajat saavat jatkaa ja aina kiusatut lähtevät pois. Minun on pakko vaihtaa lasteni koulua.

Nyt kun meneillään on ollut varsin näyttävä Me too -kampanja, toivottavaa olisi, että puututtaisiin yhtä vahvasti myös heikommassa ja puolustuskyvyttömämmässä asemassa olevien lasten kiusaamistapauksiin.

Kerro kommenttisi alapuolella.

Lue juttu: 12-vuotias vantaalaistyttö menetti kuulonsa pahoinpitelyssä – äiti pettyi kouluun täysin