Lauantaina vietetään jälleen suomalaisille kovin rakasta pyhäinpäivää.

Vanhemmalta nimeltään se on pyhäinmiestenpäivä.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.

Suomessa siitä on muodostunut yleinen vainajien muistopäivä. Silloin monet vievät läheisten haudalle esimerkiksi kynttilän tai kukkia. Myös kotona voidaan sytyttää kynttilä, jos haudoille ei ole mahdollista mennä.

Haudoilla käynti yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Seurakunnissa on 1980-luvulta lähtien tullut tavaksi pyhäinpäivän hartaudessa sytyttää kynttilä nimeltä mainiten jokaisen menneen vuoden aikana kuolleen seurakunnan jäsenen muistoksi.

Miksi sitten on tärkeää muistaa poisnukkuneita läheisiään niin, että sytyttää kynttilän heidän muistolleen? Se voi vaikuttaa mieleen positiivisesti.

-Kun oman läheisen haudalle tai muistoksi sytyttää kynttilän, monet kokevat kuin saisivat siinä jonkinlaisen yhteyden sinne, missä he ovat. Hautausmaan hiljaisuus ja kynttilämerikin voi rauhoittaa mielen. Siellä on aivan oma tunnelmansa, toteaa elämäntapavalmentaja ja toimittaja Timo Palonen.

Palosen mukaan rituaali kynttilän sytyttämisineen – varsinkin haudalla – saa monet virittymään helpommin muistoihin. Haudalla käydessä on kuin olisi fyysisesti lähempänä rakastaan.

-Joillekin tunteet tulevat pintaan ja kyyneleet silmiin heidän muistaessaan rakkautta ja huolenpitoa ja yhteistä aikaa. Haudoilla myös kunnioitetaan edesmenneitä, Palonen kuvaa.

Palonen näkee tällä laajempaakin merkitystä:

– Siinä saadaan myös kosketus omaan itseen ja rajallisuuteen. Samalla havahdutaan ihmiselon lyhykäisyyteen, se muistuttaa meitä siitä, että elämää on syytä arvostaa.

Moni aistii selittämätöntä rauhaa ja turvaa nähdessään valomeren kauneuden. Pimeässä illassa hautausmaa kynttilöineen on kaunis ja liikutuksenkin aiheuttava näky.

Käytkö sinä haudoilla tänä vuonna pyhäinpäivän aikaan? Jos käyt, voit jakaa tämän jutun ystävillesi merkiksi siitä, että on aika ostaa kynttilät ja kokoontua yhteen muistamaan edesmenneitä.