73-vuotiaan äitinsä puolesta liikenteessä ollut helsinkiläisnainen otti yhteyttä Terveyden Asialla -sivustoon huomauttaakseen mielestään omituisesta käytännöstä, johon hän on törmännyt usein.

Hän oli uusinut äitinsä puolesta verenpainelääkereseptin. Taas kävi samalla – erikoisella – tavalla.

-Vuoden resepti uusittiin uuden lääkärin toimesta siten, että lääkemerkki vaihtui. Olkoonkin että vaikuttava ainesosa on aivan sama, tämä aiheuttaa helposti vanhemmissa, miksei muissakin, ihmisissä hämmennystä. Kun on tottunut ottamaan sen tietynnimisen pillerin, niin miksi se pitää lääkärin toimesta mielivaltaisesti vaihtaa, kun ei ole mitään syytä, nainen kummeksuu. Ja ihan aiheesta.

Lääkärin käytöstä voi vain arvailla. Helposti kuluttajalle tuleekin mieleen, että lääkäri on ”tietyn lääketehtaan mies” ja suosii siis tiettyä valmistetta. Lähtökohtaisesti lääkärin pitäisi kuitenkin ajatella kauaskantoisemmin ja uusia sen lääkevalmisteen resepti, mihin asiakas uusintaa hakee – ellei tuote ole poistunut markkinoilta.

Vaikka vaikuttavat pääainesosat ovatkin rinnakkaisissa tuotteissa samat, pitoisuuksissa voi olla pieniä heittoja ja varsinkin sideaineet voivat poiketa. Tärkeintä on kuitenkin potilaan mielenrauha: ei ole syytä hämmentää potilasta, vaihtaa valmisteita ja sekottaa potilaan hyväksi muodostunutta lääkkeenottorutiinia.

Jos vaihto on tapahtunut, voi ottaa yhteyttä lääkäriin ja kysyä syytä vaihtoon sekä pyytää uusimaan takaisin alkuperäistä merkkiä olevaa. Apteekissa voi edelleen pyytää vanhaa tuttua lääkettä, vaikka lääkäri olisikin merkinnyt toisen kauppanimen reseptiin.

Kannattaa myös pyytää apteekkia merkitsemään sähköiseen reseptijärjestelmään, että asiakas käyttää tiettyä kauppanimeä ja valmistetta – näin varmistuu, ettei ”vääriä” lääkkeitä yritetä myydä.